Šéf ČEZu: Přivedení tepla z Dukovan do Brna přijde na „vyšší jednotky miliard korun“

20. červen 2022 18:53

Po čtyřech desítkách let se naplno vrací plán topit v Brně teplem z jaderné elektrárny Dukovany. Memorandum o horkovodu podepsali zástupci společností ČEZ a Teplárny Brno.

Plán není nový

Se stavbou horkovodu se počítalo už v letech 1978 až 1987, kdy elektrárna vznikala. Poté o něm politici znovu mluvili na začátku 90. let, ale dohoda nepadla.

Trasa horkovodu je přesto zakotvena v územnícm plánu města Brna i v zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Podobným způsobem už funguje temelínská elektrárna. Zásobuje teplem Týn nad Vltavou a společnost ČEZ chystá teplovod do Českých Budějovic.

Brněnské teplárny se dnes dohodly s energetickou firmou ČEZ na tom, že podrobně prozkoumají možnosti stavby horkovodu z Dukovan do Brna. Více než 60 kilometrů potrubí by mohlo přivádět teplo do brněnských domácností a firem.

Znamenalo by to, že Brno nebude tolik závislé na dodávkách zemního plynu, který je hlavním zdrojem pro výrobu tepla v městských teplárnách. Ten teď teplárny nakupují čtyřikrát dráž než loni a tak je jisté, že po loňském zdražení o čtvrtinu přijde na příští sezónu opět zvyšování cen. 

Výhled možného uskutečnění stavby je deset let. Souvisel by tedy jak se současnou elektrárnou, tak s jejím připravovaným pátým blokem. Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš odhaduje náklady na vyšší jednotky miliard korun.

„Je potřeba odpovědět, kdo bude investorem. Jaké tam budou podíly města, státu, ČEZu, nakolik lze využít evropské financování,“ uvedl dnes premiér Petr Fiala z ODS.

Dukovany by zajistily polovinu tepla spotřebovaného v Brně

Experti ČEZu a tepláren teď plán posoudí ekonomicky, právně i technicky včetně toho, jestli bude možné na horkovod napojit i další obce a města po trase. První informace by mohly být známé v září. A do konce roku už má být jasné, kdo potrubí postaví a zaplatí.

Potrubí má měřit zhruba 40 kilometrů, navázat na ně ale musí další nové rozvody na území Brna o celkové délce asi dvacet kilometrů. Dukovany by pak mohly zajistit půlku spotřeby tepla v brněnských rozvodech. Zbytek z většiny pokryje spalování odpadu v městské firmě SAKO a spalování biomasy v teplárnách v novém připravovaném kotli na dřevní štěpku v Maloměřicích.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související