Sedmikrásky a Venuše nad Brnem. Hvězdnou oblohu okomentoval v živém vysílání ředitel hvězdárny

20. březen 2020
Sedmikrásky na nebi

V neděli 22. března 2020 jsme ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno přichystali pro naše posluchače unikátní komentování večerní oblohy.

Víte, co je vidět v těchto dnech na večerní obloze nebo kolik sond přistálo na Venuši? A kdy lidé přistanou na Venuši, jestli je vůbec šance?

Nejen na tyto otázky odpovídal v živém vysílání Českého rozhlasu Brno ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, který posluchačům přes rozhlasové vlny zprostředkoval poutavé povídání nejen o planetě Venuši.

„I v malém dalekohledu se ukáže, že Venuše má podobu trošku jako Měsíc. V průběhu týdnů mění svoji velikost, jak se k nám přibližuje nebo se vzdaluje. Mění také to, jak je osvětlena, může vypadat jako úplněk nebo tenký srpek.

Na povrch nám nedovolí nahlédnout Venušina hustá atmosféra. Ve výšce 50 až 70 kilometrů nad Venušiným povrchem jsou oblaka z oxidu siřičitého a kapiček kyseliny sírové, které nám brání vidět až na povrch. Takže všechno, co o Venuši víme, je jen díky radarům nebo několika málo sondám, které na povrchu kdysi dosedly,“ vysvětlil Jaroslav Dušek.

Sedmikrásky na nebi podruhé

Nalaďte si Český rozhlas Brno i příští neděli 29. března, tentokrát od 20 hodin. Tématem bude například přechod na letní čas nebo to jak vypadá mladý Měsíc.

Vysílat budeme opět živě, tudíž budete moci psát (na e-mail studio.brno@rozhlas.cz), volat (na tel. 726 46 52 00) a ptát se ředitele brněnské hvězdárny Jiřího Duška přímo. Sledujte naši facebookovou událost pro více informací!

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.