Sedm primátorů Brna a zpívající kapr. Tajemník magistrátu Pavel Loutocký je úřednickým rekordmanem

Pavel Loutocký skoro třicet let vede jako tajemník brněnský magistrát. Na vysoké úřednické pozici v takto velkém městě vydržel rekordně dlouho. Ve funkci zažil sedm různých primátorů a primátorek. Teď podle něj nastal čas odejít do penze a předat práci někomu novému a mladšímu.

„Já jsem sloužil jedenácti vládám za posledních třicet let. Kdybych byl věřil v každou jejich politiku, tak bych byl vášnivě oddán odmítání společného trhu a vášnivě bych usiloval do něj vstoupit.“ To jsou slova sira Humphreyho, zřejmě nejznámějšího tajemníka na světě, z britského seriálu Jistě, pane ministře. Minimálně v době setrvání ve funkci mu tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký šlape na paty.

„Bavil jsem se s kolegou vídeňským tajemníkem, že na město této velikosti mám určitě rakouský rekord, možná i německý. Ale v tom není žádná hrdost, za člověka musí mluvit jeho práce,“ usmívá se Loutocký, který začínal původně jako technik ve výzkumné laboratoři, poté pracoval jako vedoucí všeobecného odboru ve čtvrti Brno-sever. Zažil tehdy agendu spojenou s rozdělením města na devětadvacet městských částí. Tajemníkem magistrátu je od roku 1993.

„Dosáhl jsem penzijního věku, de facto už dva roky přesluhuju, proto na konci března opustím tento úřad se slzou v oku,“ vysvětluje své rozhodnutí Loutocký.

Úřad nemůže trucovat při změně koalice

Primátorka Brna Markéta Vaňková z ODS se Loutockého ještě pokoušela přemluvit na delším setrvání, ale nakonec respektovala jeho přání. Považuje ho za velmi zkušeného a racionálního člověka. „Navíc když byla ta možnost, tak i rád používal svůj specifický smysl pro humor, takže jsme se s ním častokrát velmi dobře pobavili, takže i to je jedna z věcí, co mi taky bude chybět,“ uvedla Vaňková.

Pavel Loutocký zažil několik střídání koalic. Vlády převážně občanských, ale i sociálních demokratů, a taky hnutí ANO. „Dobrý tajemník nemůže být žádný solitér, ten úřad nemůže trucovat při každé změně koalice, naopak musí šlapat na plné obrátky,“ odpovídá na otázku, zda tajemník nemusí být i tak trochu politikem.

Kapřík pana tajemníka

Pavel Loutocký na brněnském magistrátu taky zavedl jednu tradici, oblíbenou mezi politiky i novináři. Po posledním jednání Rady města Brna před Vánoci vždy přinesl umělého zpívajícího kapra. Ten nyní prozpěvuje melodii hitu Don’t Worry, Be Happy. „Já jsem si kdysi toho kapra přivezl z Ameriky, když jsme byli v Dallasu. A tenkrát všichni říkali: ‚To je nevkusný. To je strašný. To je kýč!‘ A já jsem to pro radost přinesl na tiskovku. Původní kapr zpíval vánoční koledy. A kupodivu to byla veliká legrace a všem se to líbilo. A tak se z toho stala tradice. To už je asi patnáct let, možná osmnáct,“ vzpomíná brněnský tajemník.

Zpívajícího kapra si Pavel Loutocký koncem března ze své kanceláře odnese domů. Svému nástupci předá hlavně cenné rady.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související