Sedm politických stran se na Slovensku zavázalo řešit po volbách situaci tamních Romů

24. únor 2020

V Bratislavě bylo podepsáno memorandum mezi představiteli apolitické iniciativy Opre Roma - Romové za lepší Slovensko a Evropu a politickými stranami, které kandidují do Národní rady. Podpisem se sedm politických subjektů zavázalo, že se požadavky romské menšiny budou zabývat i po parlamentních volbách.

Iniciativa Opre Roma - Romové za lepší Slovensko a Evropu zformulovala dvanáct požadavků, které předložila před parlamentními volbami politickým stranám. Subjekty, které podepsaly memorandum o spolupráci, se zavázaly, že oprávněné romské požadavky budou řešit. Důvod, proč se iniciativa k tomuto kroku odhodlala, vysvětluje její ředitel Csaba Horváth:

Čtěte také

„Situaci na Slovensku vnímáme tak, že hlasy romské komunity nejsou vyslechnuty. Politické strany je před volbami navštěvují, slibují jim, ale sliby nakonec neplní.“

Iniciativa poukazuje na nesystematické řešení problémů, které se týkají chudých Romů a na stále se zhoršující situaci ve všech oblastech jejich života.

„Romskou problematiku nemůžeme řešit plošně. Každý region je jiný, ať mluvíme o východním nebo jižním Slovensku.“

Romové žádají kvalitní vzdělávání, jistotu práce a spravedlivé odměňování, změnu umístění úřadu vládního zmocněnce pro romské komunity, zlepšení infrastruktury, zabezpečení pitné vody, podporu bydlení či vyrovnání vlastnictví pozemků. Vedoucí pracovní skupiny s komunitou Opre Roma – Romové za lepší Slovensko a Evropu Eugen Radič:

„Nepředkládáme politickým stranám jen požadavky, dáváme jim i návrhy řešení těchto problémů. Manuál bude hotov po 22. únoru.“

Romům není veřejný život lhostejný

Romové podle iniciativy mohou dokázat, že jim není lhostejný život na Slovensku. Dobrovolníci v regionech, osadách a marginalizovaných komunitách v těchto týdnech v rámci kampaně Tvoje volba je tvůj hlas vysvětlují Romům, jak je pro jejich budoucnost důležité, aby nezahodili svůj hlas a podíleli se na volbách do Národní rady. Zejména dnes, kdy slýcháme o nárůstu extrémismu, fašismu, anticiganismu a v době prohlubující se etnické diskriminace. Více Csaba Horváth:

„Musíme si uvědomit, že tyto volby jsou jiné i díky Kotlebově straně, která posiluje. Víme, že tato strana nemá s romskou komunitou dobré vztahy. Naším cílem je mobilizovat romské voliče tak, aby 29. února přišli k volbám a abychom společně vytvořili lepší Slovensko.“

Prozatímní volební účast Romů byla ve všech volbách mizivá. Romské etnikum přitom na Slovensku čítá okolo 150 000 lidí, neoficiálně až okolo 450 000. Iniciativa Opre Roma – Romové za lepší Slovensko a Evropu vznikla mimo jiné proto, aby se stala romským hlasem nejen na regionální, ale i na celoslovenské úrovni.

Spustit audio