Se stavbou Středoevropského fóra ministerstvo kultury počítá. Investiční plán vláda schválí v září

20. červenec 2018

Už v září by měla vláda schválit peníze na stavbu nové galerie moderního umění v Olomouci. Takzvané Středoevropské fórum bude jediným muzeem v Evropě, které na jednom místě nabídne to nejlepší z poválečné tvorby Československa, Polska, Maďarska a dalších zemí střední Evropy.

„Ta myšlenka je velice dobrá, já myslím, že Olomouc to potřebuje, nemusí být všechno v Praze. A v každém případě jsme takový průsečík, nebo doufejme, že jednou budeme. To je správné,“ těší se na Středoevropské fórum seniorka Marie Hertlová. Nejen ona by se v něm mohla těšit z těch nejlepších děl umělců poválečného Československa, Polska či Maďarska, Rakouska či Německa.

Už teď olomoucké Muzeum umění shromažďuje podle ředitele Michala Soukupa ta nejlepší díla. V současnosti má sbírka hodnotu 2 miliardy korun. Obsahuje mimo jiné unikátní kolekci děl Viktora Vasarelyho. „Je druhou největší kolekcí ve světovém kontextu. Nám se podařilo nakoupit kolekci, která obsahuje významnou tapiserii z 60. let, obraz z 50. let, soubor grafik a velký objekt z 60. let,“ dodává Soukup.

Stavba má své podporovatele i odpůrce

Ve Středoevropském fóru bude kromě stálé expozice i mezinárodní badatelské centrum, knihovna, animační studio, zahrady, laboratoře a dílny a hlavně depozitář pro 200 tisíc sbírkových předmětů. Architektonický návrh budovy Jana Šépky ale vzbuzuje velké emoce. Podle Olomoučanky Marie Hertlové prý bude stavba vypadat jako bunkr. „Za ten nápad a za tu budovu bych střílela,“ komentuje návrh s opovržením.

Středoevropské fórum (SEFO) vyroste v proluce vedle Muzea umění Olomouc

Jiným ale moderní budova vedle starší zástavby nevadí. Za návrhem Jana Šépky stojí například historik umění Rostislav Švácha. Podle něj čeští architekti neměli už zhruba 90 let příležitost postavit nějakou muzejní nebo galerijní novostavbu. „Já si dovedu představit, že ty fasády takové přísné bílé hmoty se ne všem budou líbit. Je to opravdu velmi kvalitní výkon jednoho z nejpřednějších českých architektů. Já věřím tomu, že to udělal dobře a že to nakonec Olomoučané vezmou na milost,“ uvedl Švácha.

Jak potvrdilo ministerstvo kultury, potřebných 543 milionů na stavbu Středoevropského fóra už je v investičním plánu. Vláda by ho měla schválit do konce září. Lidé by si pak sbírky mohli poprvé prohlédnout v roce 2024.

autor: bam
Spustit audio