Sdružení německé menšiny v Rýnovicích u Jablonce nad Nisou. Fritz Stastny, vynálezce styroporu

4. březen 2022

Tentokrát jsme se vypravili do Jizerských hor, do Rýnovic u Jablonce nad Nisou. V Domě česko-německého porozumění jsme si povídali, co na letošek chystá místní sdružení německé menšiny.

V druhé části pořadu vám představíme Fritze Stastnyho. Narodil se 4. března 1908 se v Brně v rodině inspektora požární ochrany a středoškolské učitelky. Jeho otec měl české kořeny, matka pocházela z bohaté rodiny pražských Němců.

Fritz i jeho tři sourozenci proto byli bilingvní. Vystudoval chemii na Vysokém učení technickém v Brně. Po získání doktorátu pracoval v Praze v Elektrotechnickém svazu československém a pak v kožedělné továrně Edmunda Trauba, mimochodem stavebníka známé Traubovy vily v Praze-Štřešovicích.

Zanedlouho se přesunul do Vídně, do továrny Semperit-Gummiwerke, kde se stal vedoucím laboratoře. V roce 1939 se mu podařilo získat místo v Ludwigshafenu am Rhein v chemickém koncernu BASF. Zde se věnoval vývoji syntetických materiálů.

V roce 1949 podal patent na svůj nejvýznamnější vynález styropor – pěnový polystyren. Za tento i své další vynálezy získal řadu ocenění.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio