Sbírat písničky, odpadky, zážitky a úsměvy. Pavla Kopřivová vypráví o svém cestování

16. říjen 2022

V Chorvatsku začala sbírat písničky. Indonésii se naučila usmívat. V Izraeli trekovat v poušti, v anglickém Glastonbury stavět jurty a uklízet odpadky v obřím rozsahu. Ve Švýcarsku vyměnila písničku za tetování a živila se jako pouliční performerka. Poslechněte si vyprávění Pavly Kopřivové o cestovatelských zážitcích v nové Casablance!

Pavla je cestovatelka a sběratelka písní. Původně vystudovala fyzické divadlo, dnes učí zpěv a tlumočí. Ráda cestuje a vydává se mimo svoji komfortní zónu. „Například v Indonésii jsem se naučila usmívat, protože se tam všichni furt usmívali a fotili. Já se nejdřív bránila, ale pak jsem se tomu podvolila a naučila se kdykoliv vyčarovat úsměv stejně jako oni. Nakazila jsem se tam tou jejich prostou přátelskostí a při návratu do Evropy jsem pak mela kulturní šok z našich studených čumáků,“ vypráví.

V převleku mezi odpadky

Do Anglie přijela uklízet po festivalu v Glastonbury. „Lidi, co uklízejí, nacházejí kromě běžných odpadků úplně nové stany a spacáky, ale taky věci jako třeba jednorožčí kostýmy – a všechno to nosí. Kvete tam divoká kultura sama pro sebe. Jsou tam místa jako kruh z menhirů a drak plazící se potokem a dětský růžový hrad. Dospělí si tam plní dětské sny jako být princezna nebo zebra nebo ananas nebo a s drahými nálezy pak třeba ještě obchodují.“ Kromě nových přátelství v Anglii získala i práci, která jí pak vydržela ještě několik sezon. A také začala stopovat.

Ulice je učitel

„Už toho vím o něco víc, ale pořád nevím nic,“ říká o Pavla o svých zážitcích z chození po poušti, které nedokázala společně se svou kamarádkou správě odhadnout a naplánovat. „A ulice je učitel,“ dodává o své čerstvé zkušenosti ze Švýcarska, kde se během léta živila buskerským děláním bublin pro kolemjdoucí. Při návratu domů pak za tureckou lidovku pro jednoho z řidičů dostala tetování.

Poslechněte si pestrou paletu zážitků, které do cestovatelského magazínu přinesla Pavla Kopřivová. V podcastových aplikacích i přímo zde na webu najdete kompletní záznam vysílání. Novinky z dění kolem pořadu můžete sledovat na Facebooku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.