Sběr gastroodpadu na Vyškovsku se podle svozové firmy osvědčil, projekt chce rozšířit

5. říjen 2022 15:45

Skoro 10,5 tuny kuchyňského odpadu z domácností se podařilo vytřídit za uplynulého půl roku ve Vyškově a Bučovicích. Do pilotního projektu odpadové společnosti Respono se zapojilo 400 vyškovských a 223 bučovických domácností ze sídlišť.

Do speciálních nádob mohli lidé vyhazovat zbytky jídel, slupky od zeleniny, kosti i vaječné skořápky. Příští rok by se v obou městech měly zapojit další domácnosti. Od října se přidá Slavkov u Brna a Ivanovice na Hané.

Díky třídění gastroodpadu se množství směsného komunálního odpadu snížilo o 20 kilogramů na osobu a rok, říká ředitel Respona Milan Černošek: „Je to propočet vztažený k celému roku. Postupně to rozšiřujeme a i tím rozšířením se dosáhne většího čísla. Osobně si myslím, že reálných takových 30 až 40 kilogramů.“

Počáteční náklady projektu v obou městech byly dohromady asi 600 tisíc korun plus úhrada za svoz. Část platila firma a část města. „Co se týká dalšího pokračování, bude záležet na rozpočtových možnostech,“ dodává mluvčí Bučovic Martina Hašková.

K většímu třídění obce a města tlačí zákonné limity pro množství odpadu na skládkách. Letos je to 190 kilogramů na osobu/rok, příští rok to bude o 10 méně a v roce 2029 jen 120 kilogramů na osobu ročně.

Spustit audio

Související