Saské noviny: „Češi jsou žhaví na saská vejce.“

21. březen 2012

„Češi jsou žhaví na saská vejce.“ „Češi hamouní německá vajíčka.“ Takové titulky se v minulých dnech objevovaly v saských médiích. V televizi MDR i největších denících Freie Presse a Sächsische Zeitung. Vysoké ceny vajec vyhnaly české zákazníky do saských obchodů a naši sousedé si toho pochopitelně všimli. Je potřeba říct, že celou záležitost komentovali docela vtipně!

Zaujetí Němců pro ochranu životního prostředí skutečně nezná mezí, píší v Sächsische Zeitung. Jedna saská firma totiž začne vyrábět biokartáčky na zuby. Nedávno je vymysleli němečtí vědci. Jsou vyrobeny z recyklovaného papíru a bioplastu a jsou kompostovatelné. Jejich životnost je proto poměrně krátká, po několika použitích se začnou rozpadat. Výrobce je proto chce nabízet hlavně hotelům nebo leteckým společnostem.

„Velmi, velmi dobrý rok,“ řekl pro Freie Presse o roku 2011 Christian Striefler, ředitel Saských zámků, hradů a zahrad. Památky, které tato organizace zastřešuje, přilákaly vloni přes 2 miliony návštěvníků. To je o pět procent více, než v roce předcházejícím. Nárůst turistů ale nezaznamenaly všechny památky. Například v Míšni návštěvníků naopak ubylo. V roce 2010 tu totiž měli díky výstavě ke 300 letům tamní porcelánky rekordní návštěvnost, kterou se zkrátka vloni překonat nepodařilo. Mezi těmi, kdo vloni navštívili Sasko, byli pochopitelně také Češi. Ti nejčastěji míří na pevnost Königstein a zámek Moritzburg, kde se v zimě konala další výstava věnovaná filmu Tři oříšky pro Popelku, který se tu natáčel.

Ani letos nekončí opravy největšího drážďanského turistického lákadla – zámku Zwinger. V následujících měsících přijde na řadu oprava podzemního podchodu pod vchodem s porcelánovou zvonkohrou. Chodba, která slouží potřebám správy uměleckých sbírek, se bude prohlubovat, rozšiřovat a obkládat voděodolným betonem. Vchod pod zvonkohrou bude proto od 19, března otevřen jen o víkendu.

Spustit audio