Samoživitelé ve finanční nouzi – šetří na potravinách, darují plasmu či prodávají osobní věci, upozorňuje expertka. Kde najít pomoc?

6. květen 2022

V Česku přibývá samoživitelů, kteří se kvůli zdražování potravin a energií dostávají do finančních potíží. Podle dubnového průzkumu Asociace neúplných rodin mezi 500 rodiči nezvládá platit své závazky každý třetí. „V průměru po zaplacení nájmu a energií zbývá v rozpočtu samoživitelům 3–5 tisíc korun. 72 % respondentů šetří na potravinách, nekupují ovoce a kvalitní potraviny. Omezují aktivity dětí, oblečení nakupují z druhé ruky,“ říká Dagmar Vogtová z projektu Vaše Výživné.

Podle Dagmar Vogtové se rodiče snaží půjčkám vyhýbat, pokud si půjčují, pak převážně v rodině.

„Stávající závazky, půjčky z důvodu inflace nezvládá splácet až 32 % samoživitelů. Snaží se domluvit snížení nebo odklad splátek. Zaznamenali jsme, že se snaží nedostatek financí dohnat přivýdělky typu – darování plasmy, nakupování jídla v Polsku, až 14 % samoživitelů prodává osobní věci.“

Kam se obrátit?

„Existuje řada rodičovských dávek, o které mohou samoživitelé žádat. Jedná se o dávky, které spadají pod sociální podporu a pomoc v hmotné nouzi. Dávky poskytují úřady práce. Doporučuji rodičům, aby si zjistili, na jaké dávky v jejich konkrétní situaci mají nárok. Přehledně jsou vyjmenovány a popsány na webových stránkách úřadu práce,“ radí koordinátorka projektu projektu Vaše Výživné.

Také zdravotní pojišťovny lze žádat o různé druhy příspěvků, například na tábor pro děti, na prevenci v podobě plavání, vitaminů, pořízení dioptrických brýlí. Mohou využít pomoci neziskových organizací, které se zaměřují přímo na pomoc samoživitelům,“ pokračuje.

Mohou taky požádat o pomoc organizace, které poskytují pomoc potravinové banky, nebo zjistit, zda je škola, kterou dítě navštěvuje, zapojená do projektu Obědy do škol zdarma.“

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související