Samici vzácného levharta cejlonského hodlá letos na podzim přivézt ze zoo v Kolombu brněnská zoologická zahrada

26. březen 2007

Brněnská zoologická zahrada plánuje na letošní rok řadu transportů zvířat. Některé přiveze a už je netrpělivě očekává, jako například samici levharta cejlonského, která doplní zatím neplodný pár levhartů. Jiná zvířata naopak musí odvézt i proto, aby nedocházelo ke křížení příbuzných jedinců. Zoologické zahrady mezi sebou se zvířaty neobchodují. Přesuny probíhají formou takzvané otevřené výměny, některé domlouvají koordinátoři záchranných programů.

Smyslem přesunu zvířat mezi zahradami je sestavit perspektivní chovné páry či skupiny a zabránit příbuzenské plemenitbě. "Máme naplánováno hodně transportů, ale záleží na tom, co nám všechno povolí jak ministerstvo, tak veterinární správa a podobně. Uvažujeme teď především o dovozu nové levhartice z Kolomba, zebry budeme přesunovat až do Ameriky, dále hodláme přepravovat žirafu a vlky do Krasnojarska na Sibiř a pak je řada transportů, které probíhají v rámci Evropy," vypočítává ředitel brněnské ZOO Martin Hovorka.

Příprava transportů zvířat je komplikovaná záležitost, protože je potřeba získat mnoho povolení a dobře připravit i samotnou přepravu. "Ten transport se dá rozdělit do tří fází. Tou nejsložitější, kterou není vůbec vidět, je administrativa. To znamená získat veškerá povolení a vyšetření zvířat k tomu, aby mohla být transportována. Pak je to otázka dopravního prostředku, protože sehnat letadlo, které vám přepraví žirafu, je nadlidský výkon a pak je to otázka vlastního transportu, kdy musíme dodržet veškeré podmínky k tomu, aby to zvíře při transportu netrpělo nebo aby nemělo špatné cestovní podmínky," říká ředitel brněnské ZOO Martin Hovorka.

Některé přesuny jsou obtížnější, než jiné, a to kvůli rozměrům zvířat. "Problémy bývají s pěti až šesti metrovými žirafami, slony či hrochy. Pak jsou zvířata, která jsou nebezpečná, jako jsou třeba šimpanzi nebo gorily, protože tam se to musí sledovat tak, aby nedošlo k úniku zvířat a hlavně aby se jim zachovaly takové podmínky, aby nestrádali. To je to nejdůležitější," doplňuje Martin Hovorka.

autor: gaj
Spustit audio