Salmonelózou se ve zlínské nemocnici nakazilo až 67 lidí. Padlo i trestní oznámení

22. březen 2019 15:19

Zdroj nákazy stále nebyl potvrzen. Hygienici již dříve uvedli, že mohlo jít o kuře s rýží, které se podávalo minulý čtvrtek k obědu.

Salmonelózou se ve zlínské krajské nemocnici nakazilo podle posledních údajů 67 lidí. Onemocnělo 38 pacientů a 29 zaměstnanců nemocnice. Ve zprávě na webu krajské hygienické stanice to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru Jana Hošková.

"Epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že všichni nemocní konzumovali oběd ze dne 14.3., který byl s největší pravděpodobností kontaminován salmonelou. Onemocnění vzniklo jednorázově požitím této stravy a dále se již nešíří. Vzrůstající počty nemocných v průběhu týdne byly dány přihlašováním jednotlivých nemocných," uvedla Hošková.

Problémy se na konci minulého týdne nejdříve objevily u tří desítek lidí. Mluvčí nemocnice Egon Havrlant dnes ČTK řekl, že v nemocnici se ještě léčí šest žen na gynekologicko-porodnickém oddělení a dvě děti na pediatrii.

Nemocnice pacienty léčí standardně podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

Nemocnice hned v pátek zavedla zvýšený hygienický režim, pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. O víkendu se dezinfikovala nemocniční kuchyně a skladové prostory.

Věcí se zabývá také zlínská policie. "Přijali jsme jedno trestní oznámení. Zabýváme se jím a zjišťujeme zdroj nákazy a veškeré další okolnosti," řekla dnes ČTK mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související