Sáblíková je mistryní světa! Vyhrála závod na tři kilometry

7. únor 2019 18:03

Martina Sáblíková je mistryní světa. 31letá rychlobruslařka popáté v kariéře vyhrála závod na 3 kilometry, v německém Inzellu o půl vteřiny porazila Nizozemku Antoinette de Jongovou.

Martina Sáblíková získala už 18. zlato na mistrovství světa. Tříkilometrovou trať ovládla popáté v kariéře, na nejvyšší stupínek se na „trojce“ vrátila po třech letech.

Zlatá medaile tentokrát visela hodně vysoko, Martina Sáblíková potřebovala být rychlejší než kdykoli v této sezoně. Ke zlatu potřebovala zajet nový traťový rekord.

Česká rychlobruslařka před poslední rozjížďkou věděla časy, které potřebuje zajet, její rekord dráhy překonala Nizozemka Antoinette de Jongová časem 3:59,41, pod čtyři minuty se o setinu dostala i Ruska Natalia Voroninová.

Sáblíková rozjela svůj závod rozvážněji, na mezičasech ztrácela už skoro vteřinu, jenže ve druhé půlce začala ztrátu stahovat. Bělorusku Zujevovou, která jela v rozjížďce s ní, nechala daleko za sebou a soupeřila už pouze s časem.

Dvě kola před koncem se závodnice z Nového Města na Moravě dostala v průběžném pořadí do čela a náskok už udržela. 3 kilometry zvládla za 3 minuty, 58 sekund a 911 tisícin. Vzala si zpět rekord dráhy a o pár minut později už jako mistryně světa poslouchala českou hymnu.

Druhá skončila Antoinette de Jong, třetí Natalia Voroninová. Bez medaile zůstaly další favorizované Nizozemky Carlijn Achtereekteová a Ireen Wüstová.

Druhý start na šampionátu absolvuje svěřenkyně trenéra Petra Nováka v sobotu, kdy bude obhajovat titul na pětikilometrové trati.

autor: Vojtěch Man | zdroj: iRozhlas