Šabat berešit s rabínem Maxou; Kurz Základy judaismu; Židovští nobelisté

18. říjen 2020

V úvodu magazínu Šalom alejchem se ponoříme do atmosféry svátku šabat berešit – „šabat stvoření". Během tohoto svátku se zahajuje celoroční cyklus četby Tóry.

V synagogách se v tento den čte úryvek z první kapitoly knihy Genesis, která má v hebrejštině název „Berešit", tedy „počátek". Právě „počátek" je prvním slovem hebrejské Tóry, kde se v prvním verši píše: „Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi." Tématu se věnuje Jana Šustová v rozhovoru s rabínem Davidem Maxou.

Poté informujeme o zajímavém kurzu, na kterém účastníci získají vhled do nejdůležitějších momentů života Židů. Například narození dítěte a svatba, nebo jak se řeší poslední věci člověka.

Jak se Židé vypořádávají s dospíváním? O tom je roční kurz Základy judaismu, který vede Kateřina Weberová, vystudovaná religionistka a učitelka judaismu a hebrejštiny na Lauderových školách. Kurz právě začal v Praze, ale je možné se ještě přihlásit. Informace do magazínu Šalom alejchem připravila Daniela Brůhová.

A od Gity Zbavitelové uslyšíte jména letošních židovských nobelistů. Nobelovu cenu za literaturu dostala 77letá americká básnířka Louise Glücková. Nobelovu cenu za ekonomii získal 72letý Paul Milgrom, spolu s Robertem Wilsonem. Také v trojici letošních laureátů Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství je jeden židovský vědec, 85letý Američan Harvey Alter. Nobelovu cenu za fyziku získali tři vědci, z nichž dva jsou židovského původu – britský matematický fyzik Roger Penrose a americká astronomka Andrea Ghezová.

Letos budou Nobelovy ceny kvůli pandemii koronaviru v prosinci výjimečně předány pouze virtuálně a noví laureáti si ocenění převezmou ve svých domovských zemích.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio