S rozervaným srdcem se píše nejlépe, říká zpěvačka Tereza Švecová

Je šťastně vdaná, má malého syna, na psaní písniček nemá čas. Naštěstí jich má Tereza Švecová hodně v šuplíku, takže dál koncertuje a zpívá. Na kytaru ji doprovází manžel Dan. „Až syn trochu povyroste, bude toho určitě víc,“ věří zpěvačka.

Začínala v Tachovském dětském sboru, kde zpívala osm let. „Snad každé dítě ve městě jím projde, což je super. Sbormistr Brabenec má rád disciplínu, kterou potřebuje každé dítě,“ říká Tereza. K folkové muzice ji přivedla maminka. „Když mi bylo asi patnáct, začaly jsme spolu objíždět festivaly,“ vzpomíná.

Za svou kariéru ale vděčí Tondovi Hlaváčovi z Nezmarů, který slyšel Terezu hrát a zpívat. Na jeho popud začala psát písničky. „Známe se dlouho, ale společně jsme si zahráli až loni v prosinci, kdy jim onemocněla zpěvačka. Bylo to v Českých Budějovicích, kde Nezmaři hráli s filharmonií. Snad můj nejkrásnější zážitek,“ dodává.

Sedm let strávila se skupinou Čechomor. „Mým úkolem bylo dát dohromady časový harmonogram. Sjednávání koncertů, domlouvání techniky, zajištění podmínek na místě, občerstvení. Je toho hodně, byla to zodpovědná práce,“ popisuje Tereza svou tehdejší práci. Někdy si s kapelou i zazpívala. Třeba v Austrálii, Číně, Rusku nebo USA: „Skvělé to bylo v Chicagu, kde žije hodně Čechů.“ Vynachválit si nemůže ani koncerty na Slovensku. Čím východněji, tím více energie a větší odezva.

Tereza Švecová chtěla studovat jednooborovou bohemistiku, proto jezdila z Tachova na univerzitu až do Olomouce: „Na střední škole jsem byla posedlá čtením, literaturou. Neměla jsem čas věnovat se něčemu jinému, proto jsem zvolila jen jeden obor.“ Teď je prý přeborník v četbě knih pro děti.

autor: voj
Spustit audio