S lovcem bouří v akci: „S prvními kapkami je dobré se posunout,“ radí člen týmu amatérských meteorologů

Letošní červen byl jedním z nejzajímavějších měsíců pro lovce bouří. Několikrát vyjížděli fotit zlověstně vypadající mračna po celé zemi. Jejich práce pomáhá meteorologům a také dalším vědcům lépe pochopit projevy extrémního počasí. Jedním z nich bylo také tornádo, které před rokem vzalo život šesti lidem a na jižní Moravě zničilo přes 1200 domů.

S lovcem bouří Miroslavem Štefkem jsme zastavili poblíž Ivanovic na Hané u kukuřičného pole. Před námi je tmavě šedý oblak, který se klene v dálce směrem k zemi. „To jádro není až tak silné, každopádně pohled je pěkný,“ popisuje lovec bouří mezi cvakáním závěrky fotoaparátu.

Snažím se pořídit pár snímků čela bouřky. To je jedna z činností našeho spolku – pořizovat fotografie v terénu a pak je analyzovat. Dle struktury bouřky lze zpětně usoudit, zda se jedná například o supercelu, nebo ne,“ vysvětluje Miroslav Štefek.

Zásady bezpečnečného lovu bouřek

  • Nevyskytovat se přímo v bouřce, s prvními kapkami deště začít uklízet techniku. V dešti stejně většinou nic nevyfotíte a riziko zásahu bleskem se zvyšuje.
  • Pravidelně pozorovat snímky z meteorologického radaru (mobilní aplikace iRadar, Meteor). Může se stát, že stojíte v bezpečné vzdálenosti, ale přímo nad vámi začne vznikat bouřka další. To může být překvapující.
  • Mít předběžně vyhlídnuté objekty, kde se lze při přechodu bouřky schovat, případně autem odjet na bezpečné místo. Je třeba brát zřetel i na provoz po silnicích. Při přesunech autem je třeba mít vždy časovou rezervu, aby pak bouřka nestíhala vás.
  • Nepokoušet se za každou cenu napodobovat některá videa. Zkušení lovci bouřek vědí, co si mohou dovolit a zkušenosti sbírají i několik desítek let. Nemusíte mít vždy zachyceno zrovna tornádo. Některé oblačné struktury jsou daleko hodnotnější, a to například i na některých přeháňkách.

Zdroj: Lovcibourek.cz

 

Finančně náročný koníček

„Máme nepsané pravidlo, že s prvními kapkami je dobré se posunout,“ usmívá se. Začal foukat velmi silný vítr, je potřeba se přesunout a bouřku sledovat z auta.

Pohyb barevných fleků zjednodušeně řečeno zobrazuje, kudy bouřky postupují

Díváme se na radar, je to velký tablet, který má pan Štefek připevněný místo telefonu. „Za tím pásem už můžeme vidět potenciální další silnější bouřky,“ popisuje.

„Je to v dnešní době i finančně náročné. Jsme spolek amatérských meteorologů, takže to také platíme ze svých peněz jakožto náš koníček,“ usmívá se Miroslav Štefek, který je členem spolku s anglickým názvem Czech Thunderstorm Research Association. Působí v něm celkem 15 lovců, kteří ročně po republice najezdí tisíce kilometrů.

autoři: Petr Tichý , vma
Spustit audio

Související