S cirkusem se dá začít v jakémkoliv věku, shodují se akrobatky z dua HaRo

7. říjen 2021

Duo HaRo – Romana Fridrichová a Hana Smejkalová se věnují pozemní akrobacii, žonglování, ale především partnerské závěsné akrobacii na šálách.

Potkaly se v 8 letech v cirkusu LeGrando, kam jedna začala chodit po vzoru svého staršího bratra a druhá na základě náboru v základní škole. Brněnský cirkus LeGrando funguje od roku 2006 a děti i dospělí se v něm mohou učit různým druhům cirkusového umění. Romana s Hankou v LeGrandu stále působí – dnes už jako lektorky, ale před časem se osamostatnily a výsledkem je právě duo HaRo.

„Ruská nebo čínská cirkusová škola se nese ve znamení absolutního drilu. My krůček po krůčku děláme s dětmi to, co chtějí a co zvládají. Vnímáte pak, jak se pod vašima rukama samy posouvají a to je krásné,“ popisuje práci cirkusových lektorek Romana Fridrichová.

Je třeba mít pro akrobacii a cirkus obecně nějaké předpoklady? „Cirkus je pro všechny – každý si tam najde to svoje. Je to jen a jen na něm, kam až se dostane, jak moc chce dřít. Je potřeba nedělat to na sílu, ale pořád zkoušet… až vám to najednou jde,“ odpovídají akrobatky.

Výstupy si vymýšlí samy, na základě nápadů a improvizací. „Naše nejnovější představení Hračky Plačky vzniklo tak, že mě Hanka bez varování hodila z metru a půl na žíněnku a strašně se tomu smála,“ popisuje Romana.

A co je pro akrobata důležité? „Fyzická kondice, mít potuchy o svém těle. A hlavně si zakládáme na tom, aby nás to bavilo – bez toho se akrobat neobejde,“ vysvětluje duo HaRo.

O tréninku, inspiraci, vzájemné důvěře i strachu a také o plánech do budoucna si poslechněte v záznamu rozhovoru s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio