S Českým rozhlasem Ostrava darovalo krev 335 lidí

21. březen 2019 18:00

Dobrý skutek, jeden den dovolené. Motivy k darování krve jsou různé. Už více než 20 let vás vyzýváme, abyste se stali dárci. Proč? Protože to prostě má smysl. Do projektu Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava se ve čtvrtek připojily čtyři nemocnice a krevní centra v Moravskoslezském kraji.

Pan Martin leží na lehátku, skrze jehlu v jeho pravém předloktí hadičkou proudí krev. „Beru to ne jako povinnost, ale jako dobrou věc. Kdyby se na to takhle koukali všichni, tak by to třeba bylo jiné nebo lepší i obecně ve společnosti,“ odpovídá na otázku, proč je pravidelným dárcem krve a krevní plazmy.

Za více než 40 odběrů už má mladý podnikatel doma zlatou Jánského medaili. „Primárně chodím na plazmu, na krev občas. Spousta lidí to dělá ne proto, že je to baví, ale protože v tom našla vyšší smysl a chce do té společnosti něco vracet,“ dodává pan Martin.

Krevní centrum ostravské fakultní nemocnice má v evidenci okolo 13,5 tisíce dárců. Z toho 10 tisíc chodívá pravidelně.  Podle marketingové manažerky Naděždy Kalužové jako všude i tady dárci krve stárnou, proto se nemocnice snaží oslovit hlavně mladé lidi.

„Snažíme se mládež vychovávat k tomu, abychom získávali stále nové dárce. Už se tomu intenzivně věnujeme 12 let. A troufám si říct, že se to daří. Ale je to vlastně hudba budoucnosti, protože děláme práci na spoustu let dopředu,“ vysvětluje Kalužová.

Které krevní skupiny je potřeba nejvíce?

Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava

„Té, která zrovna nejvíce chybí. Takže když máme v určité krevní skupině hodně pacientů, tak se prakticky snažíme tu krevní skupinu doplnit. Buď děláme výzvu, nebo dárcům telefonujeme, zveme esemeskami,“ popisuje manažerka krevního centra s tím, že akce jako Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava je skvělá. „Dárci vidí, že pro ně něco děláme, že si jich vážíme,“ dodává.

A kdo může darovat krev? Ve fakultní nemocnici přivítají každého zdravého člověka mezi 18 a 65 lety. Podrobnosti včetně dotazníku pro dárce najdete na jejích internetových stránkách.

autor: mot
Spustit audio