Rychvaldská česneková placka - dokonalé propojení tradiční chuti chleba, česneku a škvarků

V rodinné Rychvaldské pekárně pečou Rychvaldskou česnekovou placku podle vlastní receptury, a to výhradně z kvalitních lokálních surovin a tradičním ručním zpracováním. I díky tomu získala Rychvaldská česneková placka v roce 2014 značku Regionální potravina v kategorii Pekařské výrobky.

Chlebovou chuť dodává pšenično-žitné placce třístupňový kvas, o který se pekaři musí dennodenně starat. Používá se tu i k pečení několika dalších druhů chlebů, kterými je Rychvaldská pekárna rovněž vyhlášená.

Do těsta na placku se dává, kromě pšeničné a žitné mouky a chlebového kvasu, také voda, sůl a kmín. Následně se přidají škvarky. Pomocí stroje se těsto vymíchává do správné konzistence 12 minut. Další výroba už pak závisí výhradně na ruční řemeslné práci a fortelu pekařů.

Těsto se nejprve naváží a z 250 gramových porcí pekař uhněte bochánky. Ty čeká fáze předkynutí, která trvá 25 minut. Poté pekař z bochánků tvaruje rukama placky, které pokládá na olejem vymazaný plech. Každou placku shora nařízne, aby se později během pečení nenafukovala, a také ji pomaže vodou a posype kmínem. V teple pekárny následuje další, zhruba hodinová fáze kynutí.

Desítky dobře nakynutých placek poté míří do trouby, kde se pečou 10 až 12 minut. Placka získá pěknou zlatavou barvu, křupavé okraje, nesmí být ale příliš vysušená. Po upečení placka další hodiny vychládá. A až pak vyšperkují pekaři její chuť česnekovou pastou. I tu si v pekárně vyrábějí sami – z rozmačkaného česneku, oleje a soli. Pikantní placka, ze které také lákavě vykukují propečené škvarky, je skvělá jen tak na chuť k pivu nebo vínu, dokáže ale i pořádně zasytit.

autor: čan