Rychlejší cestování a menší zpoždění na trase mezi Přerovem a Brnem slibuje modernizace trati

30. říjen 2017

Velkou proměnu chystá Správa železniční a dopravní cesty na trati, která spojuje Přerov s Brnem. Konkrétně mezi Kojetínem a Přerovem budou jezdit vlaky paralelně po dvou kolejích. Místy tam soupravy zrychlí až na 200 kilometrů v hodině. Práce chtějí železničáři zahájit za čtyři roky a celkové náklady přesáhnou 28 miliard korun.

„Jezdím spoji Kojetín – Přerov denně. Samozřejmě, že když je tady teď jednokolejka, tak kvůli křížení vlaků je nějaké zpoždění v době opravy. Asi bude náhradní autobusová doprava. To musíme přežít a až bude všechno vylepšené, tak se můžeme jenom těšit,“ říká Rudolf Drtina.

Teď se dostane vlakem z Kojetína, kde pracuje, domů do Přerova asi za 20 minut. Jakmile na úseku bude dvojkolejka, ušetří mu to několik minut. Cestující budou muset během stavby nejen vyměnit vlaky za autobusy, ale čekají je i omezení na silnici, říká nezávislý starosta Kojetína Jiří Šírek.

„Na této trati nebude železniční přejezd. Bude buď nadjezd, nebo podjezd. U nás v Kojetíně se to bude týkat budování poměrně velkého podjezdu směrem na dálnici a nadjezd bude v ulici Křenovská, čili směrem na Popůvky a Křenovice,“ doplňuje.

Úředníky teď zajímá, jak moc ovlivní stavební práce s okolní přírodou. Pracují na posudku. Připomínky k celému projektu můžou posílat lidé z obcí, kterých se bude modernizace týkat.

V Olomouckém kraji jde o Vlkoš, Bochoř, Věžky, Kojetín nebo Přerov. Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové by měly práce začít za čtyři roky.

„Maximální rychlost trati bude až 200 km/h v její celé délce, mimo oblast jejího zaústění do železniční stanice Přerov. Zmodernizují se všechny železniční stanice a zastávky na trati. Ve všech stanicích se vybudují ostrovní nástupiště, na která bude umožněn přístup osobám s omezenou schopností pohybu a orientace," říká.
Ještě než pošlou železničáři na trať mezi Brnem a Přerovem první dělníky, opraví v roce 2019 kojetínskou nádražní budovu, která je ve špatném stavu.

autor: ahe
Spustit audio