Rybářství Třeboň zahájilo výlovy

8. říjen 2002

Rybářství Třeboň, které je největším rybářským podnikem v ČR i v Evropě, včera zahájilo podzimní výlovy velkých rybníků. Výrobní ředitel společnosti Josef Malecha ČTK řekl, že podle odhadů vyloví třeboňští rybáři 1400 tun kaprů a 150 tun vedlejších druhů ryb. Upozornil však, že po povodních tyto odhady nemusejí platit.

V pondělí začal výlov Ponědražského rybníka, ze kterého by mělo v sítích skončit 130 tun kaprů a asi 20 tun dalších druhů ryb. "Ve středu zahájíme výlov Rožmberka, který potrvá až do 15. října. Očekáváme kolem 100 tun kaprů, ale to je vzhledem k velkému úniku ryb v době záplav nejisté," uvedl Malecha. Výlovy ve všech pěti střediscích společnosti skončí až koncem listopadu.

Velká voda způsobila a. s. Rybářství Třeboň škody až 100 milionů korun, z nichž přibližně 36 milionů připadá na ztráty na rybách. Malecha upozornil, že plně funkční ještě není Zlatá stoka, která při výlovech slouží jako hlavní přítok čerstvé vody. "Měla by být opravena do 14 dnů, zatím musíme stačit s vlastní vodou," poznamenal výrobní ředitel.

V loňském roce dosáhl celkový výlov a. s. Rybářství Třeboň 2043 tun tržních ryb. Tržby společnosti, která je vlastnicky propojena s Rybnikářstvím Hluboká a Rybářstvím Tábor, činily 184 milionů korun. Do zahraničí směřovalo kolem 70 procent produkce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio