ŘSD letos prostaví 46 miliard Kč, pokračuje oprava D1 i dostavba drážďanské dálnice

3. leden 2015

V tomto roce má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v plánu utratit víc než 46 miliard korun. Řidiči se dočkají například otevření dvou opravených úseků dálnice D1 nebo dostavby estakády na rychlostní silnici R35 u Opatovic na Pardubicku. Další peníze mají jít taky na sever Čech. Stavět se budou hlavně silnice, které mají odlehčit obcím a městům.

V říjnu se mají dočkat řidiči otevření nového úseku silnice R6 mezi Lubencem a Bošovem.

Letos má začít například výstavba přemostění na silnici první třídy číslo 27 u Velemyšlevsi na Lounsku. V současné době jsou na silnici nebezpečné zatáčky a pomoci má právě zmíněný most. V létě má začít ŘSD stavět také tzakzvanou Vilsickou spojku v Děčíně.

"Stavba by měla podle očekávání ŘSD obdržet stavební povolení v únoru. Zahájení stavební činnosti plánujeme na červen. Předpokládaná cena je 651 milionů korun,“ říká Jan Rýdl z ŘSD.

Investice do silnic půjdou v Ústeckém kraji také na dostavbu dálnice D8, kde je potřeba odstranit sesuv, dostavět most mezi tunely Prackovice a Radejčín nebo mimoúrovňová křižovatka Řehlovice tak, aby byla dálnice v roce 2016 průjezdná.

"Já jsem vedení ŘSD řekl, že bych si přál, abychom D8 otevřeli 10. prosince 2016,“ prohlásil při zahájení prací na odstranění sesuvu na dálnici D8 ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Sesuv půdy na rozestavěném úseku dálnice D8 při povodních 2013
autor: bach
Spustit audio