Rozvoj cyklostezek v Jihomoravském kraji bude zřejmě řídit cyklokoordinátor

14. červenec 2007

Jihomoravský kraj chce rozšířit počet cyklostezek v regionu, získat pro jejich rozvoj peníze a vytvořit funkci cyklokoordinátora - úředníka, který by se touto agendou trvale zabýval.

Jihomoravský kraj protíná 3.650 km cyklotras, mnohé z nich vedou po silnicích a lesních nebo polních cestách. Jen 135 km stezek je zcela odděleno od ostatních komunikací. A to je jedna z věcí, které by se měly v budoucnu změnit, říká náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík:

"Velice rádi bychom chtěli, aby byl ustanoven koordinátor celého dění v Jihomoravském kraji. Dále se budu snažit získat politickou podporu pro to, aby celý proces byl nastartován, a to koordinovaně, a aby se v krajském rozpočtu objevil pravidelný dotační titul, který se bude soustředit na cyklostezky."

K největším cyklotrasám v regionu patří Moravské vinařské stezky. Měří okolo 1.100 km a spojují vinařské oblasti mezi Znojmem, Břeclaví, Hodonínem a Uherským Hradištěm. K důležitým trasám patří také vznikající cyklotrasa Brno-Vídeň. Cyklistické stezky lákají na jih Moravy stále více turistů a jsou proto důležité i pro vedení kraje, doplňuje Milan Venclík:

"Vzhledem k tomu, že jednou s priorit, o které jsem přesvědčen, je rozvoj cestovního ruchu, tak samozřejmě cyklostezky jsou jeho důležitou součástí. Cykloturistika se navíc začíná stávat i součástí životního stylu našich obyvatel. To znamená, jednoznačně ano, je to pro mě jedna z priorit."

Rozvoj cyklostezek v Jihomoravském kraji tedy bude pravděpodobně řídit speciální cyklokoordinátor. Krajští radní zvažují, že právě takovou pracovní pozici na svém úřadě zřídí. Jak vysvětlil náměstek Venclík, dosud probíhal zrod a rozvoj cyklotras do jisté míry živelně:

"Určitě jsme nevyužívali do této chvíle jednu věc. Máme totiž své správce komunikací, opravujeme silnice. Je potřeba, aby už při výstavbě nových silnic bylo tam, kde je to možno, počítáno s cykloturisty. To znamená, aby opravdu celý ten proces začal být koordinován, abychom to zasadili i do nějakého finančního a samozřejmě i časového rámce."

autor: hon
Spustit audio