Rozšířená výluka na trati Brno-Blansko: Auta neprojedou o víkendech z Bílovic do Adamova

V sobotu 19. února začíná první ze série patnácti víkendových výluk mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou. Nejen, že tudy rok nejezdí vlaky, kvůli rekonstruci železnice tam teď budou mít zakázaný průjezd i auta.

Zavřená v obou směrech bude silnice z Adamova do Bílovic nad Svitavou. Oficiální objížďka pro auta povede přes okolní obce, to znamená dvacetikilometrovou zajížďku přes Křtiny, Kanice nebo Ochoz u Brna. Náhradní autobusovou dopravu zajistí z Adamova minibusy nebo mikrobusy, které projedou úzkými lesními serpentinami do brněnského Útěchova.

Čtěte také

„Samotná veřejná doprava z Adamova bude zajištěna mikrobusy, které budou odjíždět ze stávajících autobusových zastávek v Adamově. Pojedou dále do Útěchova, v brzkých ranních hodinách a pozdních večerních hodinách pojedou až po zastávku Lesná, nádraží. V průběhu celého dne budou ukončeny v Útěchově a odtud pojede autobusová linka xS2A už jako běžný autobus po své trase na Lesnou, do Štefánikovy čtvrti, kde bude možné přestoupit na tramvaj směr Česká, případně dál po trase do Bílovic,“ vysvětluje Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis, která na jihu Moravy koordinuje veřejnou dopravu.

Přestupní uzel tak na víkend vznikne v Útěchově u smyčky autobusů.

O víkendu bude omezený také průjezd přes Tomkovo náměstí, respektive Provazníkovu ulici a most přes řeku Svitavu. Tato trasa bude v noci ze soboty na neděli zavřená úplně kvůli pokračující stavbě velkého městského okruhu a objížďka povede přes Karlovu a Valchařskou ulici.

Mezi Bílovicemi a Adamovem je zastávka v Babicích nad Svitavou, o kterou místní bojovali. Tam budou autobusy jezdit? Ano, ty tam přístup dostanou, ale jen v omezených časech několikrát denně. Zastávka bude navíc u bývalé léčebny dlouhodobě nemocných, kterou nedávno od státu koupili soukromníci a plánují její rekonstrukci.

Čtěte také

„Pozor, tato zastávka bude přesunuta do prostoru parkoviště před bývalou léčebnou – mikrobusy nebudou zastavovat na stávajících zastávkách a nebude tam zajištěn pravidelný interval od ranních do pozdních večerních hodin,“ dodává Havlík.

Výluky až do srpna

Výluka se zopakuje zřejmě ještě čtrnáctkrát, alespoň tak je to zatím naplánované. Znovu to bude i poslední únorový víkend a pak zpravidla vždy dva víkendy za měsíc až do srpna. Samotná vlaková výluka na trati Brno-Blansko potrvá do konce roku. Po modernizaci za 6 miliard korun pak budou opravené tunely, koleje a taky adamovské nádraží.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související