Rozpočtové provizorium ve Znojmě končí. Zastupitelé schválili rozpočet pro rok 2022

Zastupitelé Znojma schválili podobu rozpočtu pro tento rok. Skončilo tak rozpočtové provizorium. Výdaje převýší příjmy o zhruba 320 milionů korun. Opoziční zastupitelé kritizovali především čtvrtmiliardový úvěr, o který si město zažádalo kvůli stavbě bazénu.

Čtěte také

Radnice očekává výdaje ve výši jedné miliardy a 380 milionů korun. Očekávané příjmy jsou ale o 320 milionů korun nižší a někteří zastupitelé to tedy chápali jako 320 milionový schodek, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Vládnoucí koalice v čele se starostou Jakubem Malačkou zvoleným za ČSSD ale mluví o schodku pouze ve výši 77,5 milionů korun. Argumentují tím, že výdaje navyšuje už zmíněný čtvrtmiliardový úvěr, který má primárně zamířit na stavbu nového krytého bazénu. Radnice tvrdí, že pokud by úvěr na bazén nebyl, rozdíl by byl mezi očekávanými příjmy a výdaji v tomto roce nižší, což je logické. Nicméně zastupitelé už v minulém roce žádost schválili.  Půjčené peníze od banky samozřejmě město musí jednou celé vrátit i s úroky, takže se do výdajů promítnou tak jako tak. Čerpat z úvěru začnou tento rok.

Čtěte také

Do čeho dá radnice letos nejvíce peněz?

Rozhodně to je krytý bazén, který je největší stavbou za poslední desetiletí. Stát bude více jak 350 milionů korun a dokončený má být v létě 2023. Město plánuje opravit Horovu a Vančurovu ulici. Postaví také parkoviště v Kuchařovické ulici, peníze zamíří i na opravu střechy Radniční věže nebo revitalizaci parků. Nejvíce si podle rozpočtu polepšila oblast sociální péče a školství. Škrtat muselo vedení radnice na provozu úřadu a příspěvkových organizací.

Zasedání zastupitelstva trvalo přes dvě a půl hodiny. Co dalšího zastupitelé řešili?

Plodnou diskuzi rozvířil návrh na přejmenování Trentské ulice na Tridentskou ulici. Tu inicioval především koaliční zastupitel Jiří Kacetl z Pro Znojmo. Pojmenování vzniklo v roce 2006 na počest dvou partnerských italských měst, které jsou součástí starobylého města, které v italštině nese název Trento. Jenže v češtině je to právě Trident. Mezi zastupiteli se rozpoutala debata, k jaké verzi je lepší se přiklonit, zda k české nebo italské. Koaliční návrh nakonec nebyl schválen, což je na poměry komunální politiky velmi nezvyklé. Zdrželo se devět zastupitelů napříč politickým spektrem, další čtyři se vyslovili proti návrhu. Zhruba 200 metrů dlouhá ulice nedaleko nemocnice tak nadále zůstává pojmenovaná jako Trentská.

Čtěte také

Naopak plnou podporu zastupitelstva získala studie proveditelnosti Správy železnic na zrychlení železniční dopravy.

Šlo o jednu konkrétní variantu z Brna do Znojma. Centrální komisi ministerstva dopravy doporučili zastupitelé pracovat na variantě, která by města spojila po plánované vysokorychlostní trati z Brna na jih, ze které by vlaky jezdily přes Hrušovany nad Jevišovkou až do Znojma po modernizované trati. Cesta mezi největšími městy jižní Moravy by trvala vlakem 25 minut. Jen pro srovnání, autem trvá cesta zhruba hodinu, autobusem hodinu a čtvrt. Kvůli komplikovanému železničnímu spojení trvá nyní jízda vlakem přes dvě hodiny. Práce na zrychlení železniční dopravy ale zřejmě nezačnou dřív než po roce 2030. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související