Rozhovor VVV: Moraváci jsou srdcaři, jsem na ně hrdá, říká Adéla Knapová

10. duben 2018
Vesele i Vážně o Víkendu

Rádi byste si koupili vajíčka z domácího chovu nebo med přímo od včelaře? Najít zdroj lokálních potravin není nijak snadné, jak před několika lety zjistila novinářka a spisovatelka Adéla Knapová.

Právě díky ní a jejímu muži ale mají dnes zájemci o místní potraviny a výrobky hledání snazší. Díky Adélině nápadu totiž vznikl interaktivní katalog Chuť Moravy z první ruky.

„Nikdy jsem nežila na vesnici a překvapilo mě, že koupit domácí vajíčka je tady stejně složité jako v Praze. Začala jsem hledat i na internetu a překvapilo mě, že sice existují různé spolky chovatelů králíků nebo pěstitelů česneku, ale že nelze najít nic uceleného,“ vysvětlila v Rozhovoru VVV Knapová.

Když spolu s mužem katalog spustila, byla překvapená pozitivní reakcí všech, kdo se o projektu dozvěděli. „Nejen lidé, kteří se do katalogu hlásí, ale i další, se kterými se o tom bavím, reagují neuvěřitelně pozitivně a často nám i vycházejí vstříc. Stane se, že pro nás něco udělají a protože se jim tahle naše služba líbí, tak od nás nechtějí peníze. To je pro mě jako sen,“ popsala.

Jako novinářka se často setkává spíš s temnější stranou společnosti, proto ji odezva na katalog stále těší. „Chtěli bychom, aby tam byly k nalezení všechny produkty. Nejen potraviny, ale i třeba košíky, kraslice nebo zážitky. To může být třeba přespání na salaši, kde se naučíte vyrábět sýr, ale i naučná stezka v Bílých Karpatech, kde se dozvíte něco o vzácných bylinách,“ upřesnila záměr katalogu Adéla Knapová.

Je nadšená z toho, kolik různých aktivit se na Moravě nabízí díky lidem, kteří se jim věnují ve svém volném čase. „Nejsou to jen ti, kdo něco chovají nebo pěstují, ale i lidé, kteří oživují tradice nebo předávají nějaké znalosti zadarmo ostatním. Moraváci jsou velmi činorodí srdcaři, jsem na ně hrdá,“ dodala.

S Borkem Kapitančikem si v odpoledním Rozhovoru VVV povídala také o své nejnovější knize Slabikář, kterou inspirovala takzvaná Kuřimská kauza. „Není to o skandálu a zneužívání dětí, ale o tom, jak se k sobě navzájem chováme a také k tomu, co je nám nejdražší a čeho si nevážíme – vlastní život,“ přiblížila námět své třetí knihy.

autoři: Borek Kapitančik , ska | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.