Rozhledna Kotel u Kamenného Újezdu patří k nejnovějším vyhlídkovým věžím na Rokycansku

17. červen 2021

Rozhledna Kotel stojí na stejnojmenném kopci nedaleko Rokycan v Plzeňském kraji. Jeho vrchol se nachází ve výšce 575 metrů nad mořem a ocelová rozhledna přidává dalších 28 metrů. Výhled z ní je opravdu nádherný. Slavnostního otevření se dočkala v roce 2014. O tři roky později u ní vznikla menší geologická expozice s informačními panely.

Na místě rozhledny dříve stávala Krásná vyhlídka, vybudovaná roku 1895. Její výška byla přibližně 25 metrů. V důsledku klimatických podmínek ale brzy podlehla hnilobě a v roce 1909 musela být z bezpečnostních důvodů odstraněna. Snahy o vybudování nové vyhlídky tu samozřejmě byly, ale první světová válka je přerušila.

Nakonec se vrchol Kotle dočkal nové rozhledny až v 21. století. Dokončena byla v roce 2014, což z ní dělá jednu z nejmladších rozhleden na Rokycansku. „Z vyhlídkové plošiny je možné přehlédnout takzvanou Třemošenskou vrchovinu, jejíž je vrch Kotel součástí. Na opačné straně jsou pak vidět Brdy s celou řadou významných vrcholů, dále pak starobylý vrch Žďár, nad průmyslovou zónou obce Hrádek se tyčí Hradecký vrch. A spatřit můžete i vrch Radeč, což je takový předstupeň Křivoklátska, a také vrch Chlum nad Volduchami,“ popisuje výhled zakladatel Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj.

Vrch Kotel je přitom zajímavý nejen z historického ale i archeologického hlediska. Dodnes je možné tam najít řadu pozůstatků po dolování železné rudy. A také tak zvanou Mydlářovnu, což je bývalá pohodnice, ve které měl být roku 1642 ubytovaný kat Jan Mydlář, který vykonával v Rokycanech exekuci nad Madlonovým plukem. 

Tento pluk v bitvě u saského Breitenfeldu dezertoval, což bylo příčinou porážky císařské armády. Popraven byl pak každý desátý voják. Přibližně 90 vojáků bylo katem oběšeno na stromech podél cesty z Rokycan na Litohlavy.

Ke kotelské rozhledně se dostanete snadno z Rokycan či Kamenného Újezdu, odkud vede na vrchol kopce modrá turistická značka. Pro motoristy je vhodná silnice z Rokycan do Veselé, kde se dole pod rozhlednou nachází parkoviště.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související