Rovině kolem Nesvačilky začíná dominovat dřevěná konstrukce kaple. Tesaři dokončují hrubou stavbu

Tesaři dokončují konstrukci střechy kaple v Nesvačilce. Na letošní zimu už tak bude hrubá stavba hotová a do kaple nenasněží.

Kaple v Nesvačilce bude celá ze dřeva, konkrétně z jedle a modřínu

Unikátní kaple z kamene, dřeva a skla má oválný půdorys a skrývá v sobě pohledem architekta Jana Říčného spoustu symboliky. Pod rukama tesařů roste už víc než rok.

„Započali jsme montáž krokví střechy. Je paprskovitá, vychází vždycky z jedné vertikální lamely soustředěné do jednoho bodu kružnice,“ říká tesař David Šebesta. „Celá kaple je z jedle, což je dost netypické, poněvadž  jedle už v našich lesích už skoro není. Něco padne na opláštění, které bude modřínové. V konstrukci nebude použitý jediný hřebík, celé to drží svým vzájemným tlakem a protitlakem, jen tomu pomáhají klíny,“ vysvětluje Šebesta.

Lidé z Nesvačilky jsou přifaření k sousedním Moutnicím a tak zatím chodí na mše do kostela svatého Jiljí, kde káže farář René Václav Strouhal.

V konstrukci nebude použitý jediný hřebík

Snahy místních o vybudování vlastní kaple jsou zaznamenané několik desítek let zpět. Spořit lidé začali už v roce 1920. Pak ale přišla válka, měnová reforma a peníze se ztratily, zbyla jen vkladní knížka, jak popisuje moutnický kněz. „Ty touhy tady přetrvávaly, potom přišel komunistický režim, potom galerie kněží, kteří byli buď staří, nebo nemocní, takže i když touha lidí v Nesvačilce byla, přirozeně to nešlo realizovat.“

Kaple v Nesvačilce vyjde podle faráře asi na 15 milionů korun a zatím se daří rozpočet dodržovat. S náklady pomáhají i dárci. „Některé firmy nám věci udělají za plnou hodnotu, některé třeba jen za cenu materiálu, některé úplně zadarmo. Což svědčí o tom, že přece jenom dobří lidé nevymřeli,“ uzavírá René Václav Strouhal.

Víc než 20 metrů vysokou stavbu zasvěcenou Panně Marii bolestné obklopí jabloňový sad a čtrnáct křížů jako připomínka Kristovy cesty na Golgotu. Dokončená by mohla být příští rok.

Spustit audio