Rosice by mohly dostat obchvat. A Slavkov dokonce obchvat číslo dva

14. červenec 2022 17:53

V Rosicích vede silnice první třídy centrem města. A ve Slavkově sice vybudovali v polovině 90. let obchvat, i ten už však obklopila zástavba. Silničáři proto pro obě města chystají nová řešení.

Obchvaty, které vyrostou

Ředitelství silnic a dálnic má na jihu Moravy také obchvaty, které vznikají nebo vzniknou. Kolem Břeclavi letos začal pyrotechnický průzkum. Stavba by mohla připadnout na rok 2024. Později jsou naplánované stavby obchvatů Hodonína a Znojma, tam by mělo být hotovo do roku 2029. V přípravě je obchvat Podlesí u Kuřimi, který bude spíše rozšířením a úpravou křižovatky na silnici číslo 43. Ve hře je obchvat Mikulova, který bude součástí dálnice D52. Tam je teď start stavby odhadovaný na rok 2025. Už několikrát se ale termín posouval.

Ředitelství silnic a dálnic má na silnicích prvních tříd v plánu nejen diskutované obchvaty Bučovic nebo Mikulova. Chystá řešení i pro další města.

Na jednom z čelných míst seznamu jsou Rosice. Silnice první třídy spojující Brno a Třebíč tam vede centrem města, jen těsně kolem hlavního náměstí. Nová trasa by Rosice obloukem míjela, a to na jihu.

Nová cesta by se odpojila u křižovatky na Tetčice, u této obce by také překonala železniční trať, dál by vedla mezi Zbýšovem a Babicemi u Rosic a zpátky k dnešní trase silnice první třídy číslo 23 by se připojila u Vysokých Popovic. Kolem těch je taky navržený obchvat směrem k Náměšti nad Oslavou.

Nezávislá starostka Rosic Andrea Trojanová potvrdila, že silničáři otevřeli diskuse. Místní zajímá například to, jestli trasa povede po estakádě nebo po valu - a jak bude vypadat.

Slavkov obchvat má, ale už to obchvat není

Samostatný případ tvoří Slavkov u Brna. Ten obchvat, který napojuje silnice první třídy směrem od Uherského Hradiště a od Kyjova směrem na dálnici D1, má od roku 1996. Jenže mezitím ve městě vyrostly nové stavby, takže silnice už neplní svou původní funkci.

Slavkovští zastupitelé proto podle místostarostky Marie Jedličkové z KDU-ČSL podpořili vybudování dalšího obchvatu. Nová silnice by se ve směru od Brna odpojila za Holubicemi, dál by vedla mezi Slavkovem a Křenovicemi a pak zřejmě i kolem Hodějic a Křižanovic s tím, že by se napojila na obchvat Bučovic, který má být do pěti let hotový.

Silničáři zatím zkoumají, co je vlastně možné

Protože obchvaty vznikají pro silnice první třídy, byl by jejich investorem brněnský závod Ředitelství silnic a dálnic. Jeho ředitel zdůraznil, že konkrétně u Slavkova je to teprve start úvah a zkoumání, jestli se podaří najít vhodnou trasu.

Zatím proto nejde ani odhadnout, kdy by obchvaty Rosic a Slavkova mohly být hotové. Obě města ale hustá doprava zatěžuje a počet aut se tam rok od roku zvyšuje, jak ukázaly i loni zveřejněné výsledky sčítání dopravy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související