Romští poradci v Břeclavi

26. březen 2006

Břeclavi žije početná romská komunita. Některé z rodin však velmi špatně zvládají výchovu svých dětí: v poslední době se množí případy záškoláctví, několik romských dětí se dokonce sdružilo do jakéhosi gangu, který okrádá návštěvníky jednoho z břeclavských obchodních center. To vše jsou problémy, které by měla časem pomoci vyřešit dvojice romských terénních pracovníků. Ta začne ještě letos působit pod hlavičkou břeclavské radnice.

"Přes léto se zde shromažďují romští občané a je zde velký nepořádek. Je to bolest města Břeclavi." - stěžuje si místní muž bydlící poblíž jednoho z břeclavských parků. Podobných potíží si je dobře vědoma i zdejší radnice a proto se rozhodla obnovit kdysi poměrně dobře fungující funkci romského terénního poradce. Ba co víc. Této role by se měla zhostit hned dvojice pracovníků.

"Seděli jsme spolu, už jsme si nastínili některé okruhy, takže největší váhu teď klademe na vzdělání. Čili jakýmkoliv způsobem odbourat záškoláctví, které bych řekl je ve velkém rozsahu u břeclavských rodin. Dále doučování s nimi, pomoci s vyřizováním úředních záležitostí, odhalovat různé negativní jevy včetně drogových závislostí. Vytipovávat rodiny se zdravotními problémy, komunikovat s lékaři a hygienou. Těch okruhů je strašně moc." - vysvětluje Zdeněk Janíček, vedoucí sociálního odboru Břeclavské městského úřadu.

Jedním z dvojice budoucích terénních pracovníků je i mladý Rom Roman Gabčo. S podobnou prací už má své zkušenosti. Kdysi působil v jedné z místních škol. I teď se chce soustředit nejenom na práci s dospělými ale znovu i právě na děti. " Zaměříme se nejdříve na děti, které nechodí do školy. Dospělým bych chtěl nabídnout rekvalifikační kurzy."

V 27ti tisícové Břeclavi dnes žije nejméně tisícovka Romů. Dva elánu plní terénní pracovníci by se měli mezi nimi začít pohybovat ještě letos v létě.

autor: hon
Spustit audio