Románek, Pan elegán nebo Zombíci. Poslechněte si povídky Chucka Palahniuka, autora kultovního románu Klub rváčů

31. prosinec 2021

Chuck Palahniuk je spisovatel s pověstí rváče. Proslavil se románem Klub rváčů – a ani v povídkách ze sbírky Něco si vymysli nijak nevyměkl. Jde po nás bez rukaviček i bez boxerských rukavic, ale holýma rukama, a tluče nejen do hlavy a na solar, ale v této hospodské rvačce občas i pod pas. Kašle totiž na pravidla, hlavně když nám vyrazí dech. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Vybral a pro rozhlas upravil: Ludvík Němec
Účinkuje: Jiří Valůšek
Překlad: Richard Podaný
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2017 a 2020

Chuck Palahniuk, tento enfant terrible současné americké literatury, očividně rád šokuje. Vystudovaný žurnalista, který při studiu pracoval i v americké obdobě veřejnoprávního rozhlasu, se dlouhé roky živil u pásu ve fabrice jako mechanik dieselových motorů – dokud neprorazil svým veleúspěšným románem Klub rváčů. Vlastně tak naplnil svůj americký sen, jehož odvrácenou stranu dodnes tak důsledně a nemilosrdně zkoumá. Ale jak zpívá Paul Simon: „...rváč, ten vždycky zůstává…“

Každá z pěti vybraných povídek je vlastně jakousi temnou (ale také mimořádně zábavnou) variací amerického snu. Muž, který chtěl být hvězdou erotické show, končí na pódiu ve vlastních výměšcích. Jiný chtěl být rockovým muzikantem: teď prodává dortové polevy a frustraci si léčí se ženou, která vlastně ani není žena. Jiný prožívá velký (a zde netypicky šťastný) milostný příběh se ženou, jejíž IQ je menší než malé. V povídce Zombíci se výkvět americké mládeže dobrovolně podrobuje masové lobotomii, protože jinou cestu ke štěstí nenachází.

Chuck Palahniuk

Co mě vede k víře, že jsou to povídky paradoxně vysoce etické? Nejsou to jen místa, kde Palahniuk odkryje ledví: třeba úvodní povídka Ťuky ťuk o synkovi, který se snaží rozveselit otce na smrtelné posteli proti jeho vůli ubohými anekdotami, je nehledě na přemíru bolestného cynismu opravdu dojemná.
Olga Stehlíková (z doslovu ke sbírce Něco si vymysli)

Spustit audio

Související