Rok 2019 v kraji. Padne rozhodnutí o stavbě nemocnice, nehodě v Lopeníku i ve sporu o Květnou zahradu

Důležité události příštího roku v kraji.

Zastupitelé Zlínského kraje by příští rok na jaře měli rozhodnout o tom, zda bude postavena nová krajská nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Zřejmě v druhé polovině roku by mělo být hotovo čistění areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde před čtyřmi lety vybuchly dva sklady s municí.

Zastupitelé chtějí znát rizika stavby nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Projekt to může zdržet o měsíce

Nemocnice

Plánovanou stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích posoudí oponentní odborná skupina.

Skončit by měla i veterinární opatření související s africkým morem prasat. Ke sledovaným událostem bude patřit i soud týkající se smrti čtyř dívek při rallye v Lopeníku v roce 2012 nebo pokračující výstavba obchvatu Otrokovic na dálnici D55.

Kraj má pro výstavbu nové nemocnice vykoupenu většinu pozemků, na posledním jednání však zastupitelé rozhodli o tom, že chtějí k investičnímu záměru nechat zpracovat oponentní posudek. Má srovnat plánovanou výstavbu ve Zlíně-Malenovicích s variantou rekonstrukce stávajícího areálu nemocnice na opačné straně Zlína. Posudek by měl také určit rizika investičního záměru, především finanční. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je výhodnější postavit za šest let novou nemocnici za 7,3 miliardy korun, než postupně asi 12 let rekonstruovat za 9,7 miliardy současný areál.

Ředitelství silnic a dálnic ČR bude pokračovat v dostavbě jihovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je součástí dálnice D55. Stavba za necelých 709 milionů korun bez DPH začala letos v říjnu, trvat by měla tři roky. Naopak zahájení výstavby úseku D49 z Hulína do Fryštáku se kvůli odvoláním ekologů neustále odkládá a není jisté, zdali práce v příštím roce začnou.

Obchvat Otrokovic by měl být hotový v září 2021. Jaké dopravní komplikace čekají řidiče při jeho stavbě?

Základní kámen stavby obchvatu Otrokovic

Na stavbě obchvatu je celkem 99 stavebních objektů.

Veškerá mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s výskytem afrického moru prasat by mohla na Zlínsku skončit v únoru příštího roku. V zamořené oblasti, tedy v okrese Zlín, nadále platí například povinnost udržovat pachové ohradníky nebo zákaz chovu domácích prasat v hospodářstvích, která nejsou zaregistrována podle takzvaného plemenářského zákona. Už na začátku roku přestane v oblasti platit zákaz konzumace masa z ulovených divočáků.

Okresní soud v Uherském Hradišti se s největší pravděpodobností znovu bude zabývat tragickou nehodou při rallye v Lopeníku, kde v roce 2012 zabil závodní vůz čtyři dívky. Státní zástupce v případu nově obžaloval pět lidí. Obžalobě dosud čelil jen traťový komisař Petr Plášek, k němu letos přibyli šéf závodu Petr Bujáček a tři lidé z automobilové federace.

Kroměřížský okresní soud by měl rozhodnout ve sporu olomouckého arcibiskupství s Národním památkovým ústavem o vlastnictví Květné zahrady v Kroměříži.

K hlavním kulturním akcím v kraji tradičně patří zlínský filmový festival pro děti a mládež, od 24. května do 1. června 2019 se uskuteční již 59. ročník. Milovníky filmů láká Letní filmová škola v Uherském Hradišti, příznivce tvrdé muziky vizovický festival Masters of Rock.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související