Stravitelnější řízky, játrové knedlíčky, které se nerozpadnou i lahodné a měkké maso v guláši

Naše babičky byly fantastické kuchařky. A jejich užitečnými radami se řídíme dodnes.

Tak například: Játrové knedlíčky se nerozpadnou, když je necháte před vařením hodinu v ledničce. Řízky budou lépe stravitelné a voňavé, když je ihned po usmažení pokapete citronovou šťávou. Křupavou kůrčičku na pečené huse získáte, když ji před koncem pečení potřete horkou osolenou vodou.

A ještě jedna rada na závěr. Hovězí maso v guláši bude jemnější a po uvaření měkčí, když ho ještě syrové a na kostky nakrájené lehce prosypete kypřícím práškem. Doufám, že i dnešní rady vyzkoušíte.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.