Řidičům začíná zimní sezóna, dodržovat by měli hlavně pravidlo čtyř

1. listopad 2018

Řidičům dnes začíná zimní sezóna. Až do konce března musí mít na autech nasazené gumy se zimním vzorkem. Jenže meteorologové předpovídají pár dní ještě denní teploty okolo 15 °C. Poslechněte si rozhovor s odborníkem na dopravní nehody Jakubem Motlem z Centra dopravního výzkumu.

Řidiči musí mít přezuté zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března. Platí to však pouze na silnicích za dopravní značkou povinné zimní výbavy. Zimní pneumatiky jsou povinné také na silnicích, kde se nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Platí to také v případě, kdy se například kvůli teplotám pod nulou dá předpokládat, že taková situace nastane.

pneumatika

Platí pravidlo čtyř

Zimní pneumatiky musí mít hloubku vzorku nejméně čtyři milimetry a řidiči musí přezout všechna čtyři kola. Pneumatiky by pak měly být maximálně čtyři roky staré, ale v tomto případě se jedná pouze o doporučení. Pokud tedy budou mít řidiči pneumatiky starší než čtyři roky, žádný postih jim nehrozí. Stejně tak nedostanou pokutu ani v případě, když vyjedou na letních pneumatikách za počasí, které zimní pneumatiky nevyžaduje.

Pokud ale nebudou mít řidiči zimní výbavu za situace, kdy je její využití povinné, hrozí jim pokuta do dvou tisíc korun.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.