Řidiči za parkování v centru Nového Boru budou platit

28. prosinec 2017

Bezplatné už nebude parkování v centru Nového Boru na Českolipsku. Radnice nechce, aby bylo nově zrekonstruované náměstí Míru celodenní odstavnou plochou pro auta jako dosud.

Platit se bude v úseku mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. Pro Krátkou ulici začne zároveň platit systém parkovacích kotoučů. Před takzvanými Lužickými domky vznikne pěší zóna a některé ulice se změní v jednosměrné, což přinese nová stání pro auta. Informovala o tom mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

„S ohledem na snížení kapacity parkovacích míst po rekonstrukci centrální plochy náměstí už není možné, aby bylo celodenní odstavnou plochou. Zpoplatnění přispěje k flexibilnějšímu využití parkovacích míst, aby si občané města i jeho návštěvníci mohli vyřídit své záležitosti na úřadech a u lékařů, nakoupit si,“ vysvětlil důvod změn v parkovacím systému starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Změny v parkování začnou podle něj platit po kolaudaci náměstí. „Ta by mohla být v březnu příštího roku,“ dodal Dvořák.

Na náměstí Míru budou dva parkovací automaty, další mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. Placené bude parkování ve všedních dnech od 08:00 do 17:00 a v sobotu od 08:00 do 12:00. V neděli a ve svátky bude parkování zdarma. „Platit bude možné hotově nebo bankovní kartou. První půlhodina bude zdarma, pak přijde na 20 korun za hodinu, cena se ale bude účtovat po minutách,“ doplnila Pokorná.

Pro parkování v Krátké ulici, která je z boku městského úřadu, bude nově platit systém s parkovacím kotoučem. „Protože tato místa nejčastěji využívají lidé pro návštěvy lékaře, bude tu možné parkovat dvě hodiny,“ řekl Dvořák. Na základě žádosti občanů města vznikne před Lužickými domky pěší zóna. „Dnes hned u laviček parkují auta a posezení ztrácí smysl,“ dodal starosta. Kollárova ulice se změní v jednosměrnou ve směru ulic Dvořákova - Wolkerova, což umožní parkování v obou směrech.

 

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související