Řidiče mířící z jihu Moravy na Vysočinu po dálnici D1 na dvou místech nově kontrolují radary

Při cestě z Brna do Prahy po dálnici D1 musí řidiči sundat nohu z plynu. Tento týden totiž začalo fungovat úsekové měření na dvou místech na Vysočině.

Prvním z úseků je téměř šestikilometrový obchvat Velkého Meziříčí a druhým je nejdelší z modernizovaných částí dálnice – tedy úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. V obou by měli jet řidiči nejvíc osmdesátikilometrovou rychlostí. Podle Ředitelství silnic a dálnic na obou místech radary zůstanou nejméně do té doby, než práci dělníků přeruší zimní počasí.

Ministerstvo dopravy uvedlo, že hlavním důvodem měření rychlosti v opravovaných úsecích je snaha o zvýšení bezpečnosti. Radary by taky měly zvýšit plynulost dopravy. Pokud řidiči průměrnou rychlost překročí, čeká je nejméně tisícikorunová pokuta.

Kamery v Husovickém tunelu měřit nebudou

Nové kamery v Husovickém tunelu v Brně dovedou rychleji a přesněji rozeznat třeba auto v protisměru nebo průjezd nebezpečného nákladu. A kromě toho skutečně umí i změřit průměrnou rychlost aut v tunelu. Tahle funkce je ale v současné době vypnutá. Podle Ředitelství silnic a dálnic tam mají kamery primárně dohlížet na bezpečnost. O měření rychlosti ŘSD nikdo nepožádal. Vedení státního podniku ale nevylučuje, že se to v budoucnu změní.

Nová místa s úsekovým měřením

Ještě v září chtějí spustit úsekové měření ve Znojmě. Největší problémy s překračováním rychlosti tam mají v městské části Kasárna. Další úsekové měření ve městě pak přibude ještě v Evropské ulici. Radnice teď aktuálně dokončuje výběrová řízení na dodavatele systému. A v nejbližších týdnech spustí úsekové měření i ve Vyškově.

autor: hf
Spustit audio

Související