Režisér Zdeněk Troška: Na vlastní pohádky se nedívám

24. prosinec 2019

Již brzy se na filmových plátnech objeví nejmladší pohádka Zdeňka Trošky Zakleté pírko. „Bude to jihočeská úsměvná pohádka se dvěma čarodějnicemi, které dostanou na frak,“ říká režisér.

Zdeněk Troška přiznává, že zimní měsíce nemá rád. „Vadí mi zima, tma a chmurno. Já potřebuji k životu světlo,“ říká. „Usnesl jsem se proto, že v příštím životě budu vlaštovkou, která na zimu odletí do teplých kraji,“ tvrdí s úsměvem.

Jako dítě se samozřejmě podle svých slov na Vánoce těšil, a to nejen kvůli pohádkám. „Ježíškovi jsem si psal jenom o knížky, čtvrtky, náčrtníky, pastelky a vodovky. Nic víc jsem nepotřeboval,“ vzpomíná v pořadu Xaver a host.

Slunce, seno a …

Do diváckého povědomí se Zdeněk Troška zapsal díky úspěšným komediím Slunce, seno, které se dočkaly několika stovek repríz na televizních obrazovkách. „Je to typicky český film, ve kterém se diváci poznali,“ vysvětluje si úspěch trilogie její autor.

Pohádkový žánr

Velkou část filmové tvorby Zdeňka Trošky tvoří pohádkové příběhy. Jeho první pohádka byla O princezně Jasněnce a létajícím ševci, následovaly hity jako Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, Nejkrásnější hádanka nebo Čertova nevěsta.

„Češi chtějí na Vánoce pohádky, které už znají nazpaměť. V tom jsou podle mě ojedinělí,“ tvrdí o české zálibě Zdeněk Troška. Mezi jeho zamilované patří Hrátky s čerty a Legenda o lásce. „Je to ne příliš známá orientální pohádka, kde Vlasta Fialová hraje vládkyni. Natočil ji režisér Václav Krška a hraje v ní překrásná Jana Rybářová,“ říká.

Na vlastní filmy se Zdeněk Troška po jejich uvedení v kinech nedívá. „Po mnoha letech jsem viděl na festivalu film Bota jménem Melichar. Kriticky jsem ho zhlédl a musím říct, že má stále svůj rytmus a energii,“ tvrdí. „Podruhé jsem také viděl Andělskou tvář a potvrdil jsem si, že je to moje nejlepší filmařina,“ prozradil režisér v rozhlasovém vysílání.

Kromě televizních seriálů a filmů stojí Zdeněk Troška také za několika operami. Jaké opery považuje za nejpodařenější a jaké by ještě rád zrežíroval, se dozvíte v záznamu pořadu. Jak vypadalo natáčení pohádky Zakleté pírko uvidíte ve fotogalerii.

Spustit audio