Restaurátoři obnovují nádherné tapety na zámku v Lednici

Ručně zdobené tapety z lednického zámku pochází pravděpodobně z poloviny 19. století. Zjistili to restaurátoři, když pod nimi odhalili noviny vydané v roce 1848.

Restaurátoři na zámku v Lednici dokončují obnovu vzácných tapet. Ty jsou pravděpodobně z poloviny 19. století a po celém obvodu zdobí orientální salónek v prvním patře památky. Na několika místech byly potrhané a někde chyběly ručně zdobené květinové motivy úplně. Restaurátory tak čeká mravenčí práce.

„Používáme směs tapetového lepidla a škrobu. Potřebujeme docílit toho, aby bylo dostatečně dlouho vlhké a zároveň aby bylo dostatečně silné. Aby nám plocha, která může mít třeba osm metrů čtverečních, nespadla ze stěny během manipulace a během schnutí,“ vysvětluje Jan Slivka, který spolu s maminkou a sestrou pracuje v rodinné restaurátorské dílně.

Restaurátorské práce na historických tapetách na zámku v Lednici

Takto rozsáhlou sérii historických tapet ale restaurují vůbec poprvé. „Už jsme jednu část tapet sundali, to jsou ty menší díly, a odvezli je do pražského ateliéru. Největší stěnu, jelikož je v nejlepší m stavu, jsme se rozhodli nechat na místě a restaurovat ji lokálně,“ dodává Slivka.

Na odchlíplých kusech tapet je dobře vidět, že je tapeta podlepená jednou vrstvou starých historických novin. „Je tam i vrstva japonského a čínského papíru a u dveří je to i vrstva plátna. Vlastně i to je důvod, proč se ta vrstva odchlipuje, protože plátno úplně přesně nedrželo na dřevu,“ pokračuje.

Restaurátorské práce na historických tapetách na zámku v Lednici

Tapety mají i další zajímavosti. Jsou například po obvodech lemované dřevěnou lištou a díky tomu mají restaurátoři k dispozici neponičené kousky tapety v původním stavu.

„Vidíme tam originální barevnost a třeba i to, že kontury, které teď jsou na tapetě černé, byly původně stříbrné nebo barvou s příměsí stříbra. Na světle to v hlavním poli zkorodovalo, takže tam jsou všechny kytky a vodící čárky tmavě černé, kdežto pod lištou jsou ještě jasně bíle stříbrné,“ dodává restaurátor.

Restaurátorské práce na historických tapetách na zámku v Lednici

Jak Slivkovi při práci zjistili, tapety jsou malované ručně. „Pravděpodobně osnova stonků květin je předtištěná a potom jednotlivé květy a listy jsou domalovány ručně,“ konstatuje.

Práci restaurátorů budou moci návštěvníci ohodnotit už v rámci pravidelných prohlídek.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio