Restart po covidu má přinést kandidatura Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury

9. červen 2021

Finanční bonus 1,5 milionu eur, ale i spousta vlastních investic se pojí k titulu Evropské hlavní město kultury. Usilují o něj České Budějovice. Ve hře je ročník 2028. Spolek, který bude kandidaturu zaštiťovat, si dal tato data do názvu: Budějovice 2028.

„Možná právě v této době je zajímavé dát si nějakou vizi do budoucna,“ říká manažer programu Matěj Vlašánek, „definovat si, že kultura je to, co bychom chtěli ve městě rozvíjet a investovat do toho náš čas, naše prostředky, náš zájem. Protože ve výsledku zjišťujeme, že právě kultura a umění jsou hodnoty, které tady přetrvávají, a je to něco, co nás duševně drží nad vodou i v této komplikované době.“

Manažer českobudějovické kandidatury Lukáš Černý dodává, že po roce, kdy kultura nebyla součástí našich životů, je kandidatura na Evropské hlavní město kultury výbornou příležitostí pro její znovunastavení a restart.

Čtěte také

„I samotná přihláška je novým impulsem pro kulturní scénu. A nejen pro ni, i pro cestovní ruch a další ohledy společného života ve městě. Je to velká příležitost nastavit nabídku tak, aby všem vyhovovala, byla pro lidi zajímavá, aby se zaměřovala i na vyloučené oblasti na okraji Českých Budějovic, aby i tam měli lidé možnost si to užívat a dělat ve volném čase, co je baví,“ připomíná.

Bližší kontury bude projekt podle jeho aktérů získávat postupně. Přípravy jsou zatím na začátku, minulý měsíc jejich spuštění posvětilo zastupitelstvo Českých Budějovic. Jestli se jihočeské krajské město stane evropskou metropolí kultury pro rok 2028, bude jasné na konci příštího roku.

Celý rozhovor s Matějem Vlašánkem a Lukášem Černým o kandidatuře Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související