Reportáž z očkování v Brně: Lidé sice přicházejí s obavami, ale odcházejí s tím, že jsou konečně ochráněni

20. únor 2021

V záložní nemocnici v Brně na Výstavišti, stejně jako v té v pražských Letňanech, se nemuseli lékaři postarat ani o jednoho pacienta. Nemocnici v hlavním městě už vojáci rozebrali, a zůstala po ní jen 50milionová díra ve státní kase, v Brně dali vybavené hale jiné využití.

Nové provizorní očkovací centrum v Brně (ilustrační foto)

Jako první v Česku vzniklo právě v Brně velké očkovací centrum. K tomu, aby se o něm dalo mluvit jako o velkokapacitním, brání už jen nedostatek vakcín. Pro inspiraci, jak vakcinační centrum provozovat, se tam jezdí dívat odborníci z dalších regionů Česka.

„Byla jsem velmi ráda, že jsme se se zástupci kraje, a zejména s Fakultní nemocnicí Brno, dohodli, že nemocnice zůstane připravena, kdyby se opět situace zhoršila. Nakonec se na konci prosince ukázalo, že by ji bylo možné využít jako očkovací centrum,“ připomíná hektické události posledního roku brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Čtěte také

Bylo to právě město, které už na jaře loňského roku začalo zvažovat využití jednoho z pavilonů pro případ přetížení nemocnic. Přerod v očkovací centrum ale navrhla Fakultní nemocnici Brno, vysvětluje náměstek ředitele pro zdravotní péči Ondřej Ludka.

„S touto myšlenkou jsme seznámili kraj i město a dostali jsme obrovskou podporu. Protože nemocnice byla budována za nemalé náklady,“ říká v pořadu Zaostřeno.

Místo nemocnice očkovací centrum

Dodává, že „kdyby bylo opět potřeba lůžka aktivovat, přestaneme očkovat a začneme zase léčit lidi. Nicméně tato potřeba už teď není taková. Anebo doufejme, že nebude taková. Takže spíš už stále víc přestavujeme záložní nemocnici na očkovací centrum.“

Čtěte také

V tuto chvíli se tak v Brně očkují senioři 80+, bohužel nemohou víc, protože jim chybí více vakcín. Denně tak naočkují kolem 100 až 200 lidí. Podle vedoucího lékaře Milana Krtičky se tak alespoň daří nastavit dynamiku systému, který se pak už bude jen upravovat – v návaznosti na denní kapacitu očkovaných.

„Je tady úžasný vnitřní svět očkovacího centra, kdy vás na začátku přivítá milá Štěpánka s nápisem Policie na vestě. Je to rázná dáma, která umí být velmi milá, ale kdyby někdo chtěl vytvářet konflikt, tak si s ním umí velmi dobře poradit. Do prostoru, kde očkujeme, tak už všichni přicházejí v pohodě,“ popisuje vedoucí lékař.

V Brně pak potkáte skupinu dobrovolníků z řad veřejnosti, kteří s lidmi pracují velmi citlivě, mají k lidem podle lékaře velmi blízko, „takže tady vládne relativně dobrá nálada, pohoda a hlavně nám to odsýpá,“ dodává.

Stres rychle opadá

Milan Krtička tvrdí, že zatím nezaznamenali nějaký významný konflikt, které ale podle něho vznikají hlavně z obavy a strachu.

Čtěte také

„Mně přijde, že právě díky tomu, že prostředí není úplně nemocniční a formální, a že je na vstupu tým velmi kvalitních lidí, tak jakoby ten stres opadá hned poté, co člověk projde stanovištěm jedna. Na stanovišti dva, kde je skupina lékařů a zdravotníků, která vám sděluje, že pro vás má něco, co by vás mělo ochránit, už obavy klesají. Klienti jsou vyrovnaní, spokojení.“

Ti, co jsou dnes očkovaní, tedy senioři 80+ přicházejí, „protože mají obavy, že když onemocní, tak zemřou, My jim ale dáváme ochranu. Takže obavy najednou přestanou, protože dostanou vakcínu, která je ochrání.“

Čím je brněnský projekt specifický uslyšíte v pořadu Zaostřeno, který připravila Hana Floriánová.

autoři: Hana Florianová , lup
Spustit audio

Související