Referendum o poloze brněnského nádraží bude společně s krajskými volbami v roce 2016

25. listopad 2014

Brněnští zastupitelé dnes odsouhlasili termín konání referenda o poloze nového nádraží. Uskuteční se společně s krajskými volbami v roce 2016. Důvodem je zvýšení šance, že k urnám přijde více než 35 procent voličů. Tolik je totiž potřeba, aby výsledky byly závazné.

Podle zákona mohlo zastupitelstvo vyhlásit referendum do 90 dnů od zasedání. Využilo ale druhé možnosti a přihlédlo k návrhu přípravného výboru.

V termínu mimo další volby by podle radního ze Strany zelených Martina Andera přišlo výrazně méně lidí.

„Je zbytečné vynakládat veřejné prostředky na organizaci referenda v takovém termínu, kdy to rozhodnutí stejně nebude závazné,“ říká Ander a dodává:

„Navíc je to podpořeno i tím, že v té době už budou výsledky studie proveditelnosti projektu, kde se porovnávají klady a zápory obou variant. Takže občané budou mít před referendem k dispozici poměrně kvalitní materiál, ze kterého si budou moci udělat názor na to, která z těch dvou variant je lepší.“

Podle opozice ale hrozí, že vyhlášení referenda v tomto termínu zbrzdí rozvoj města na další dva roky.

„Zastupitelstvu může být vyčítáno jakékoli rozhodnutí, které se bude týkat územního plánu, majetkové dispozice v Jižním centru. To může předjímat některou z poloh nádraží a o tom to referendum je,“ tvrdí brněnský zastupitel Oliver Pospíšil z ČSSD.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio