Ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně: Knihovny dnes musí být především místem setkávání a sdílení zážitků

22. březen 2023

Březen jako měsíc knihy, dnes s novým názvem Březen – měsíc čtenářů, se slaví od roku 1955. I přes původně ideologické zaměření přežil do současnosti. A to díky tomu, že myšlenka podpory čtenářství je důležitá v jakékoli době.

Jak říká Libuše Nivnická, ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně, knihy nás dokáží povznést, odpovědět na otázky, které nás trápí, podpořit to lepší v nás.

Čtěte také

Dnešní knihovny navíc už nejsou jen místy, které shromažďují a půjčují svazky z více či méně zaplněných regálů. Postupně se mění ve společenská centra, kde se lidé setkávají, účastní nejrůznějších programů, vzdělávají i baví.

„Dneska musíme dělat knihovnu ne kvůli knihám, ale knihovnu pro lidi. Takovou, aby tam nacházeli program, aby tam mohli a chtěli pobýt. Klademe velký důraz i na prostorovou přívětivost, je to také o našem personálu – aby byl vstřícný, vnímavý, aby měl pochopení i pro lidské problémy. Řada lidí za námi chodí, zejména na těch pobočkách, kde se důvěrně se svým knihovníkem znají i proto, aby sdíleli své radosti nebo starosti.“

A díky dotaci z evropských fondů se do roku 2024 promění hned několik poboček, například v Kohoutovicích, na Vinohradech, v Králově Poli nebo v Líšni.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.