Ředitel Moravské gobelínové manufaktury: Vážím si gobelínu kvůli tomu, jak prorůstá dějinami už od gotiky

14. březen 2023

Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí je poklad, o který je potřeba dobře pečovat. Jan Timotej Strýček je už několik let jejím ředitelem. Akademický malíř, grafik a také výtvarník utváří její umělecký profil s nadšením a pokorou.

Gobelínce vrátil Strýček prestiž a učinil z ní jedno z kulturních center města. Pod jeho uměleckým vedením restauruje manufaktura cenné gobelíny staré stovky let. „Gobelín v minulosti zaujímal celou stěnu nebo obrovskou část stěny. Má úplně jinou funkci než obraz, ten pověsíte na stěně a je to nějaký objekt. Kdežto gobelín se stává součásti interiéru, má měřítko lidské figury,“ vysvětluje.

„Při samotné tvorbě gobelínu se rok života člověka promění v dílo, to už se dneska moc nevidí. A ten lidský vklad je v tom cítit,“ dodává Strýček.

V Císařské konírně Pražského hradu můžete do 23. dubna 2023 zhlédnout výstavu Znovuzrození gobelínu. Tvorbu první české gobelínové dílny reprezentují tapiserie utkané podle předloh českých umělců – Medka, Malicha, Sopka a Nikla. Uvidíte také cyklus jedenácti gobelínů inspirovaných expresivními linořezy Josefa Čapka.

V manufaktuře ve Valašském Meziříčí mají gobelín, který pochází odhadem z roku 1620. „Gobelínu si vážím kvůli tomu, jak prorůstá dějinami už od gotiky. A když se to po dvou stech letech vždycky zrestauruje, tak je jeho život vlastně věčný.“

Kdy byly v minulosti gobelíny na vzestupu a jaký je o ně zájem dnes? Dokáží lidé ocenit ruční tkaní gobelínů? O historii a současnosti Moravské gobelínové manufaktury si poslechněte více v rozhovoru.

Moravská gobelínka
autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související