RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ POSLUCHAČEK ČESKÉHO ROZHLASU BRNO

Datlové hrudky
(paní Helena z Ivančic)
200 g pohankových vloček, 250 g datlí, 125 g másla, 2 celá vejce, 4 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky prášku do pečiva

Vše smícháme, tvoříme malé hrudky, necháme zaschnout

Rozinkové půlměsíčky
(paní Kyliánová z Ježova u Kyjova)
100 g hladké mouky, 280 g mletého cukru, 280 g ořechů, 140 g rozinek, 4 žloutky, citronová kůra

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme půlměsíčky. Upečené polijeme citronovou polevou - možné i čokoládovou. Pečeme pomalu !!!!!

Medunky
(paní Nejedlá z Třebíče)
40 dkg hladké mouky, 28 dkg cukru, 2 vejce, 5 dkg medu

Zpracujeme těsto a necháme asi 1 hod. odpočinout v chladu. Potom rozválíme na placku a děláme tyčinky. Upečené slepíme máslovým krémem, konce namáčíme v čokoládě.

Višně v čokoládě
(Dlapalovi)
30 dkg ořechů, 30 dkg mletého cukru, 2 bílky

Vše zpracujeme v těsto, tvoříme kuličky - dovnitř vkládáme višně naložené v rumu. Necháme sušit na vzduchu, zatuhlé máčíme v čokoládě.

Zázvorky
(Dlapalovi)
50 dkg hladké mouky, 25 dkg mletého cukru, 5 žloutků, 1 vejce, 1/2 dkg amonia, zázvor dle chuti

Žloutky + vajíčko třeme asi půl hodiny s cukrem.Přisypeme mouku a amonium, uděláme tuhé těsto. Vyválíme, formičkou vykrajujeme tvary a dáváme na plech. Nejlépe večer, pečeme až ráno!!

Marcipánová kvítka
(Dlapalovi)
32 dkg mletého cukru, 8 dkg másla, 13 dkg sušené mléko, l bílek, mandlová příchuť

Vše smícháme, vypracujeme těsto / se studeným se lépe pracuje/.Vytláčíme do formiček vysypaných cukrem. Lepíme na linecká kolečka, střed zakápneme čokoládou.

Mandlové rohlíčky
(paní Lysoňková z Bohuslavic u Zlína)
140 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru, 50 g strouhaných loupaných mandlí, 1 žloutek

Vytvoříme těsto, které necháme ztuhnout - ne natvrdo - rukama vytvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Rožky hotových rohlíčků máčíme v rozpuštěné čokoládě./Radno dělat dvojitou dávku. Rohlíčky jsou velmi křehké a mohou se dělat i dva dny před svátky/

Lanýže
(paní Juranová z Brna)
100 % tuk, 20 dkg mletého cukru, 8 dkg kakaa, 2 dkg Solamylu, 1 kondenzované slazené mléko SALKO

Připravujeme ve vodní lázni : Do rozpuštěného 100% tuku přidáme cukr,kakao,Solamyl, kondenzované mléko.Všechno dobře do leskla umícháme.Necháme v misce do vychladnutí. Potom čajovou lžičkou nabíráme kousky, děláme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo mletých vlašských ořechách.

Kávová zrna
(paní Juranová)
25 dkg piškotů, 25 dkg ořechů, 2 lžíce mleté kávy, 15 dkg mletého cukru, 25 dkg másla, 2 lžíce rumu, kakao dle potřeby, Všechno zpracujeme dohromady
Náplň: 15 dkg kokosu, 15 dkg mletého cukru, 5 dkg ztuženého tuku /rozpustit/


Smíchat a když náplň ztuhne, přidat 1 - 2 lžíce mléka. Formičky vysypáváme cukrem. Nejdříve vtláčíme tmavou hmotu, pak kokosovou a opět tmavou. Vyklopíme, necháme zaschnout a nakonec máčíme v čokoládě.

Máslové taštičky
(paní Trnečková z Otaslavic)
Těsto: 250 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce
Nádivka: 2 žloutky, 100 g mletého cukru, 100 g ořechů, sníh z 1 bílku


Těsto zpracovat, nechat odpočinout. Vyválet, vykrájet kolečka. Žloutky smícháme a utřeme s cukrem, přidáme ořechy, nakonec vmícháme sníh z bílku. Nádivku dáme na kolečka, uděláme taštičku /přehnutím/ a upečeme. Ještě teplé obalujeme v cukru.

Sušenky
75 dkg polohrubé mouky, 25 dkg mletého cukru, 25 dkg másla, 6 vajec, 1/2 prášku do pečiva, na okraj kulatého nože 2x jedlá soda

Všechno zpracujeme, uděláme těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary.

Jablečné želé /recept starý nejméně 200 let - rodinný, památeční/
(paní Holešovská z Brna)

Oloupaná, nejlépe nakyslá jablka nakrájíme i s jadřinci na stejné dílky, dáme s troškou vody do kastrolu a pod pokličkou vaříme téměř do měkka. Potom bez vody propasírujeme /já je nejdřív rozmixuji/. Vzniklou kaši zvážíme a přidáme 3/4 váhy kaše cukr krupici, citronovou kůru a vanilkový cukr.Vaříme asi 1/4 hod. až se kaše odpaří a zhoustne. Obrátíme pečící plech a na rovnou plochu dáme pergamenový papír, na který rozetřeme hotovou kaši na potřebnou sílu. Necháme schnout do druhého dne. Druhý den na oschlou hmotu dáme nový pergamen, celé obrátíme, včerejší papír stáhneme a opět necháme do dalšího dne schnout. Na hmotu položíme formičky co nejblíže k sobě /aby byl co nejmenší odpad/, vypichujeme tvary, které obalujeme v cukru-krupici.

Bílkové rohlíčky
(paní Urbánková z Brna)
3 bílky, 21 dkg mletého cukru, 6 dkg jemné strouhanky, 12 dkg strouhaných ořechů, 15 dkg nakrájených ořechů na tenké plátky, trochu skořice, mletý hřebíček

Šleháme bílek s cukrem, potom ještě v páře - až je hmota tuhá.Ještě do vlažné přimícháme strouhanku, skořici, hřebíček a mleté ořechy. Lžičkou vyhazujeme do ořechových nakrájených plátků a zlehka tvarujeme rohlíčky. Pečeme v teplé troubě, jakmile naskočí - už jen dosušíme. Je potřeba péct poměrně brzy před svátky - rohlíčky se dobře uleží. Konce můžeme zdobit čokoládou.

Třené rohlíčky - čajové pečivo
(paní Vávrová z Brna)
60 dkg hladké mouky, 50 dkg tuku - nejlépe másla, 17 dkg mletého cukru, 1 vejce

Šleháme tuk s cukrem do pěny, přidáme vejce a dobře rozšleháme.Nakonec zamícháme mouku, vymažeme plechy, lisem na těsto nebo sáčkem stříkáme rohlíčky. Pečeme max.při 200 st.C, při použití rostlinného tuku míň. Rohlíčky slepujeme marmeládou a z poloviny máčíme v čokoládě.Jedná dávka = asi 5 plechů.

Mandlové lupínky
(paní Vávrová z Brna)
4 bílky /nešlehat!!!/, 12 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 12 dkg neloupaných mandlí /mohou být lískové i vlašské/

Všechno spojíme dohromady a dobře promícháme.Formu - srnčí hřbet dobře vymažeme a vysypeme.Hmotu nalijeme do formy a pečeme v mírné troubě /150-180/ asi 3/4 hodiny. Upečené vyklopíme, necháme vychladnout, zabalíme do utěrky a necháme v chladu 24 až 48 hod.Poté nakrájíme na tenké plátky, klademe na suchý plech a zprudka upečeme v horké troubě. POZOR-NESPÁLIT !!!

Vánoční řezy
(paní Frantová z Osové Bítýšky)
30 dkg hladké mouky, 13 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 3 žloutky

Těsto rozválíme na 4mm a rádýlkem nakrájíme na 5 pruhů asi 4 cm široké a na délku plechu.Upečeme při teplotě 15O st. Na upečené nastříkáme zdobícím sáčkem proužek rybízové marmelády - do středu pruhu. Do tuha ušleháme sníh ze 3 bílků. Zašleháme 12 dkg moučkového cukru, vmícháme 15 dkg mletých ořechů, hrst strouhaných piškotů a lžíci kakaa. Směs naneseme sáčkem na vrstvu marmelády. V troubě dopečeme, nepravidelně zdobíme čokoládou a ještě teplé nakrájíme.

Perníčky
(paní Lálová z Kohoutovic)
60 dkg hladké mouky, 25 dkg mletého cukru, 10 dkg másla, 3 celá vejce, 4 lžíce medu, 3 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva
Koření : 4 hřebíčky, 3 kuličky nového koření, 2 dílku badyánu, l lžíce ml.skořice
Poleva : 1 bílek, 17 dkg mletý cukr, 1 lžička citronové šťávy


Hříšné hrudky
(paní Malovaná z Kroměříže)
25 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 2 žloutky, 8 dkg mletého cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu

Všechno vyšleháme ve šlehači do pěny, necháme důkladně ztuhnout a rukou tvoříme hrudky, které opět necháme ztuhnout. Poleva: 1 čokoláda na vaření a 3 dkg cukrářské LUKANY - smícháme ve vodní lázni. Hotové hrudky podebíráme vidličkou a máčíme v připravené čokoládové polevě /z této dávky je asi 30 hrudek/

Suché linecké sypané ořechy a cukrem
(paní Slováková z Luhačovic)
37 dkg hladké mouky, 18 dkg mletého cukru, 18 dkg tuku /máslo/, citronová kůra, 2 žloutky syrové + 1 vařený - nastrouhaný

Vše zpracujeme v těsto a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na 3 - 4 mm. Vykrajujeme různé tvary, které potíráme rozšlehaným vejcem.Tuto stranu pak položíme do hrubě namletých ořechů smíchaných s hrubým krystalovým cukrem /spotřebujeme asi 10 dkg ořechů a 10 dkg cukru/

Medové řezy
(paní Slováková z Luhačovic)
1 vejce, 2 lžíce medu, 5 dkg Hery, 15 dkg krystalového cukru, 2 lžíce mléka
Všechny tyto ingredience šleháme nad párou do rozpuštění cukru.
45 dkg hladké mouky, 1 lžička sody Bicarbony smícháme a přidáme k vyšlehané hmotě.
Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na tenkou placku a na pečícím papíře upečeme v rozehřáté troubě na 180 st. dorůžova. /nachystat si všechny 4 pláty najednou, pečou se rychle !/
Krém: uvařit puding z 1/2 l mléka a 15 dkg cukru. Rozšlehat máslo /25 dkg/ s 1 lžící mletého cukru a postupně přidávat vychlazený puding. Ochutit rumem.
Každý plát mírně potřít rumem. Na první plát dát polovinu krému, přiložíme druhý - ten potřeme povidly /vrstva asi 3 mm/, další plát opět krémem a asi na 1 hodinu zatížíme. Pak potřeme povrch čokoládovou polevou. Krájíme až druhý den na malé obdélníčky.

Vanilkové rohlíčky
(paní Jonášová)
300g hladké mouky, 150g másla, 1 žloutek, vanilkový cukr, 100g strouhaných ořechů, 100g cukru

Z přísad vypracujeme těsto, tvarujeme a klademe na plech- tvořítkem. Péci při teplotě 140°C, doba úpravy 13 minut. Troubu předehřát 14 minut při dané teplotě.

Linecké pečivo
(paní Jonášová)
350g hladké mouky, 250g tuku, 140g cukru, 2 žloutky, vanilkový cukr, citrónová kůra, skořice

Ze všech přísad vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme tenký plát a tvořítky vykrajujeme. Dáme na plech a pečeme. Po upečení slepujeme marmeládou. Péci při teplotě 140°C . Doba úpravy 15 minut. Troubu předehřát 10 minut při dané teplotě.

Perníkový závin s povidly
30dkg hladké mouky, 20dkg mletého cukru, 2 lžíce vlahého medu, 1 celé vejce, 1 lžíce rumu, ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva nebo do perníku, 2-3 lžíce vychladlé černé kávy (i více, podle hustoty těsta), 1 lžíce kakaa, 1 lžička koření do perníku (skořice, hřebíček, anýz, badyán, nové koření)

Zpracujeme těsto - musí být tužší. Vyválet 4 pruhy, potřít povidly, posypat středem pokrájeným kandovaným a sušeným ovocem a sekanými ořechy, pás těsta přeložíme, okraj stiskneme a spojem dáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dorůžova.

Prezidentovo cukroví
(paní Kyliánová)
330dkg hladké mouky, 20dkg mletého cukru, 17dkg lískových ořechů (celé), 1 žloutek

Oříšky namočíme na 1 hodinu do studené vody, může být i déle. Pak osušíme a vmícháme do těsta. Utvoříme válečky a dáme ztuhnout do lednice. Pak krájíme kolečka, upečeme a obalíme v cukru s vanilkou.

Karamelové hrudky
(paní Kyliánová)
4dkg másla, 18dkg mletého cukru, 5dkg strouhaných mandlí, 12,5kdg šlehačky (tekuté), 8dkg lupínků kukuřičných

Máslo, cukr rozpustit na karamel, ostatní suroviny přimíchat bez lupínků, až to zhoustne, přidat lupínky. Pak lžičkou tvořit hrudky a dávat do košíčků.

Koláče s majonézou
(paní Žemlová)
1/4 l mléka, 14 kostek cukru, za 1 Kč kvasnice (droždí), 4 žloutky, 10dkg majonézy, 1dcl oleje, špetka soli, 60dkg hladké mouky 00. Jako náplň asi 1/4 kg tvarohu, jsou z toho 4 plechy.

Ořechové tašky
(paní Helešicová)
1/4 kg hladké mouky, 1/4 kg mletého cukru, 2 vejce na špičku nože amonia (spěšná sůl)

Zpracujeme v těsto, rozválíme v placku. Tu rozdělíme na 3 pásy, každý pás posypeme celými ořechy a anýzem a zabalíme (jako štrůdl) a dáme péct na cca 10 minut na vymaštěný plech. Po upečení za horka krájíme zešikma na tenké plátky. Vydrží dlouho chutné a čerstvé.

Recept Apetýtu