RECEPT - Voňavý květák a bezlepkový Perník od Baby Jagy

31. květen 2004

Voňavý květák
2 květáky, 2 vejce, mléko, 4-5 lžic hladké mouky, sůl, pepř, pažitka, cibulová, petrželová nebo celerová nať, kerblík, bazalka a jiné zelené koření, olej

Květák rozdělte na růžičky a předvařte v osolené vodě asi 10 minut. Z vajec, mléka, mouky a koření vymíchejte hladké tužší těstíčko, do něhož se namáčí vychladlý květák. Smažte na oleji ze všech stran do zlatova.

Perník od Baby Jagy (bezlepkový)
100 g ořechů, 100 g kandovaného ovoce, 250 g směsi Mantler, 100 g cukru, 250 ml mléka, 200 ml oleje, 2 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do perníku (nebo 1 kypřící prášek do pečiva a perníkové koření, 2 lžíce třtinového rumu (nemusí být)

Ořechy nasekáme na hrubo, kandované ovoce nakrájíme na kousky. Z mléka, oleje, vajec, cukru, vanilkového cukru, rumu, mouky a prášku do perníku vypracujeme těsto. Nejlépe elektrickým hnětačem. Nakonec přidáme nasekané ořechy a kandované ovoce. Pečící nádobu vytřeme tukem a vysypeme např. kukuřično-rýžovou instantní kaší. Těsto vlijeme do pícky. Nastavíme Backen - pečení a tlačítkem Zeitvorwahl dobu pečení 80 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je perník dostatečně propečený. Pokud se těsto lepí na špejli, přidáme ještě 10 minut na dopečení.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio