RECEPT - Špagetová bábovka a Bramborová polévka s pohankou (oba pokrmy bezlepkové)

7. březen 2005

Špagetová bábovka
Balíček špaget (pro bezlepkovou dietu bezlepkových), 200 g drůbežího salámu, 150 g žampiónů, 3-4 stroužky česneku, 5 vajec, mléko, špenát nebo sterilovaná či zmrazená zelenina, 100 g Nivy, 200 g eidamské cihly, olej, máslo.

Špagety uvaříme v osolené vodě, necháme dojít a scedíme. Špenát nebo zeleninu podusíme s rozetřeným česnekem, uzeninu pokrájíme na drobnější kousky, Nivu rozdrobíme či nastrouháme a plátky žampiónů necháme 5 minut dusit s máslem. Ve větší nádobě promícháme všechny tyto suroviny s uvařenými a okapanými špagetami, po vrstvách plníme do bábovkové formy a každou vrstvu zalíváme vajíčkem rozšlehaným v mléce. Vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme 30 - 40 minut. Hotovou bábovku posypeme strouhanou eidamskou cihlou a necháme dojít už ve vypnuté, ale ještě horké troubě - až se sýr rozpustí a vsákne. Pak už jen vyklopíme (pokud to jde špatně, neproteklo vám vajíčko až na dno formy - proto se plní a zalévá po vrstvách; pomůžeme si tím, že přes horkou formu položíme studený mokrý hadr) a vychutnáváme radostný údiv strávníků. Mimochodem, je výborná i studená, ne-li dokonce lepší!

Bramborová polévka s pohankou (bezlepková)
4 střední brambory, 1 cibule, 60 g kořenové zeleniny, 30 g pohanky - lámanky, 10 g sušených hub nebo čerstvých žampionů, 1 lžíce sádla, česnek, kmín, vegeta, petrželka

Brambory, cibuli, houby a kořenovou zeleninu povaříme v osolené vodě téměr do měkka. Přidáme pohanku - lámanku, omastíme sádlem, přidáme rozetřený česnek, okořeníme vegetou a znovu krátce povaříme. Do hotové polévky přidáme nakrájenou petrželku.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio