RECEPT - Slanečkový salát á la Gargantua a Pantagruel a Masová roláda (oba pokrmy bezlepkové)

31. leden 2005

Slanečkový salát á la Gargantua a Pantagruel (bezlepkový)
4 oloupané slanečkové řezy, 5 vařených brambor, 4 jablka, 10 malých sterilovaných červených řep (nebo řezy z větších), 2 cibule, mletý pepř, nálev z červené řepy, 2 vejce natvrdo, petrželka.

Slanečkové řezy, brambory, jablka, červenou řepu a cibuli nakrájíme na tenké proužky nebo plátky. V hlubší salátové míse všechny suroviny smícháme, dochutíme pepřem a nálevem z červené řepy. Zakryjeme a necháme přes noc uležet. Před podáváním ozdobíme plátky vařených vajec a posypeme jemně sekanou zelenou petrželkou. (O pití je třeba dobře se postarat, to věděl dokonale i Francois Rabelais.)

Masová roláda (bezlepková)
Vepřové maso (množství podle počtu strávníků), 150 g anglické slaniny, 1 pár tenkých párků Globus, 6 vajíček, 1 velká cibule, 3 pol. lžíce mražené zeleniny, hořčici, sůl, pepř

Z vepřového masa připravíme plát (v každém řeznictví Vám s ním pomohou), který naklepeme. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na to poklademe anglickou slaninu. Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme mraženou zeleninu a krátce osmažíme, přidáme vejce a připravíme klasická míchaná vajíčka. Touto vaječnou smaženicí natřeme anglickou slaninu a nahoru položíme bezlepkové tenté párky. Masovou roládu svineme a zajistíme režnou nití nebo párátky. Než vložíme do trouby, pokladme anglickou slaninou. Podlijeme vodou a pečeme minimálně 1 hodinu v dobře vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží a smaženou kukuřicí. Nezapomeňte na zeleninový salát.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio