RECEPT - Recept na špenátovou roládu od posluchačky a bezlepkový Janiččin bramborový salát
Recept na špenátovou roládu od posluchačky
150 g špenátového protlaku, 4 vejce, 1 lžička másla, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžička posekaného rozmarýnu, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky kypřícího prášku
Náplň: 6 plátků šunky, 200 g taveného sýra, 100 g másla, sůl mletý pepř, 1 lžička hořčice, 1 lžička kečupu, česnek
Žloutky ušleháme s máslem, přidáme mouku a kypřícím práškem, sůl, koření, tuhý sníh z bílků a vmícháme špenátový protlak. Těsto dáme na menší plech pokrytý pečícím papírem a upečeme. Potom ho i s papírem smotáme.
Náplň: máslo a sýr dáme do mísy a dohladka umícháme. Přidáme kečup, hořčici, podle chuti sůl, česnek a koření a vše smícháme. Náplň dáme na chvíli do lednice. Testo rozmotáme, papír odděláme, na celou plochu pokladem plátky šunky, na to dáme náplň a smotáma roládu. Zabalíme do folie a na několik hodin dáme do ledničky.
Janiččin bramborový salát (bezlepkový)
1400 g brambor, po 350 g mrkve, celeru, petržele, 185 g sterilovaných okurek, 2 - 3 vajíčka - nejsou nutná, 2 cibule, 225 g sterilovaného hrášku, sůl, šťáva z 1 citrónu, hořčice, 6 lžic oleje
Uvaříme brambory ve slupce (vaří se pomalu, aby nepopraskaly, asi 30 min.), necháme je vystydnout, oloupeme a nakrájíme mřížkou na kostičky do připraveného velkého hrnce. Oloupeme mrkev (rozpůlíme podélně), celer (nakrájíme na čtvrtiny) a petržel (vaříme celou), vezmeme středně velký hrnec a uvaříme ve větším množství vody, lehce do měkka (na píchnutí nožem by z něj neměly spadnout), po uvedení do varu vaříme asi 7 min. (10 je max.). Po uvaření necháme lehce vychladnout, vyjmeme zeleninu z vody a necháme v cedníku okapat. Vývar ze zeleniny uschováme! Zeleninu pokrájíme na drobné kostičky, nebo jí nastrouháme a přidáme k nakrájeným bramborám. Dále přidáme sterilované okurky, cibulku, vše pokrájené na drobné kostičky, vajíčka (krájíme mřížkou) a hrášek. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a přidáme do salátu společně s 3/4 skleničky hořčice, solí a přilijeme olej. Všechny suroviny opatrně promícháme a podle potřeby dosolíme a případně okyselíme dalším citrónem. Uložíme do ledničky a necháme uležet alespoň 6 hodin.
Ze zbylého zeleninového vývaru můžeme připravit Zeleninovou polévku podle receptu v Kuchařce na stránkách www.bezlepkovadieta.cz v sekci Polévky.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Vidíme jenom špičku, problém je mnohem větší.‘ Systém upozorní na lékárny podezřelé z vývozu léků
-
Schopnost Ruska někoho napadnout je výrazně omezena, reaguje na Putinův projev analytik
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
Hokejisté Třince porazili v rozhodujícím duelu České Budějovice 2:0 a zahrají si semifinále extraligy