RECEPT - Pór zapékaný s těstovinou a sýrem a bezlepkový Pikantní vaječný aspik

27. prosinec 2004

Pór zapékaný s těstovinou a sýrem
300 - 400 g póru, 100 g uzeniny nebo zbytků masa, 150 - 200 g těstovin (nudle nebo makaróny), 50 g tvrdého sýra, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 1/4 l mléka, žloutek, petrželka

Na kolečka nakrájený pór uvaříme doměkka v osolené vodě. V kastrolu připravíme světlou zásmažku, zalijeme mlékem, povaříme, přidáme žloutek, podle chuti osolíme, vložíme okapaný pór, uvařené těstoviny, na kostičky nakrájené maso, strouhaný sýr a část posekané petrželky. Promícháme hmotu, vložíme do vymaštěné nákypové formy nebo do kastrolu a zapečeme. Připravujeme-li pokrm bez bešamelu, zalijeme zamíchané potraviny mlékem, ve kterém rozkvedláme vejce. Pokrm podáváme s hlávkovým nebo jiným salátem ze syrové zeleniny. Při úpravě vhodně využijeme zbytky masa a těstovin.

Pikantní vaječný aspik (bezlepkový)
1 Moravanka, feferonky - podle chuti, 200 g šunky nebo salámu, 4 vařená vejce, 200 ml bezlepkové majonézy, 1 sáček želatiny /na vaječnou tlačenku/, 1 masox

Nálev z Moravanky slejeme do hrnce, přidáme do 200 ml vody, svaříme s 1kostkou masoxu a dáme vychladnout. Potom nasypeme želatinu a necháme naboptnat.Zeleninu, šunku a vejce nasekáme nadrobno, přimícháme majonézu a vývar sželatinou. Vše dobře promícháme. Nalejeme do formy "srnčí hřbet" a necháme v chladničce asi 1 hod ztuhnout. Vaječný aspik nakrájemný na plátky používáme na chlebíčky, nebo podáváme nakrájené na kostky např. k vínu.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio