RECEPT - Kuře se žampiónovou nádivkou a Podzimní hromádky (oba pokrmy vhodné pro bezlepkovou dietu)

11. říjen 2004

Kuře se žampiónovou nádivkou
1 cibule, 1 lžíce másla, 400 g žampiónů (příp. jiných čerstvých hub), 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, 5 cl bílého vína, 1/4 l šlehačky.

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme papriku a krátce osmahneme. Dále přidáme jemně nakrájené žampióny, osolíme, podlijeme vínem, udusíme doměkka a necháme vychladnout. Do studené směsi lehce vmícháme dobře ušlehanou šlehačku. Nádivkou naplníme kuře a zašijeme. Několik lžiček směsi ponecháme a po upečení kuřete jí zdobíme jednotlivé porce. Nádivka je vhodná i jako náplň do větších vepřových nebo telecích řízků.

Podzimní hromádky (bezlepkové)
120 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetku soli, 2 vejce, 150 g pohankové mouky hladké, 50 g mouky Mantler, 750 g jablek, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 pol. lžíce citronové šťávy, 1 % z váhy mouky Xantanové gumy

Maslo nebo rostlinný tuk utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Jedno po druhém přidáme celá vejce. Pohankovou mouku a mouku Mantler smícháme s Xantanovou gumou a práškem do pečiva a opatrně vmícháme do těsta. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a posekáme na malé kousky. Jablka, skořici a citronovou šťávu opatrně přimícháme do těsta.
Polévkovou lžící vykrajujeme z těsta malé koláčky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15 - 20 minut. Vychladlé koláčky poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio